Μέλη της Γραμματείας:
Βασιλική Γραμματικογιάννη (συν-εκπρόσωπος)
Η Βασιλική Γραμματικογιάννη γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία και Οικονομικά. Η καριέρα της ως δημοσιογράφου ξεκίνησε το 1987 από το περιοδικό ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, εφημερίδες και sites. Τη δεκαετία του ’90 (την εποχή των μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων) ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Αρκετοί παράλληλοι επαγγελματικοί κύκλοι έκλεισαν το 2009 με την “ενηλικίωση” της μετά το θάνατο του πατέρα της. Τότε αποφάσισε να κάνει τις ανησυχίες της για το περιβάλλον επάγγελμα και το 2010 στήνει τη στήλη ECOVOICE στην ATHENS VOICE. Το 2016 ξεκινά το site: europepolis.com με περιβαλλοντικά και ευρωπαϊκά θέματα. Σήμερα συνεργάζεται και με την έκδοση του Σαββατοκύριακου της Εφημερίδας των Συντακτών.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Τμήμα του Ινστιτούτου Γκαίτε και καλύπτει πανευρωπαϊκά πολιτιστικά πρότζεκτ του Ινστιτούτου, που αφορούν το Μετασχηματισμό της Κοινωνίας μέσω της τέχνης. Για τον κοινωνικό μετασχηματισμό μέσω της τέχνης παρακολούθησε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρηνανίας Βεστφαλίας (της περιοχής εκείνης της Γερμανίας που η κύρια οικονομική δραστηριότητα βασιζόταν στις εξορύξεις άνθρακα και είναι η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη που έκανε τη μετάβαση) και έκτοτε συμμετέχει ως απόφοιτος στο Διεθνές Δίκτυο του προγράμματος https://synergize.nrw-kultur-international.de/alumni
Έχει παρακολουθήσει πολλά περιβαλλοντικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων για τη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για την σπατάλη των τροφίμων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και πολλά άλλα. Συμμετέχει στο ετήσιο δημοσιογραφικό σεμινάριο που οργανώνει η European Economic and Social Commitee, ενώ έχει υπάρξει και ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Καλεσμένη της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, έχει μιλήσει για την ελληνική βιοποικιλότητα και για τους κινδύνους που διατρέχει τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τις περιορισμένες πολιτικές προστασίας της.
Είναι η μοναδική ελληνίδα δημοσιογράφος περιβαλλοντικών θεμάτων που προσκάλεσε ο ΟΗΕ στη Σύνοδο Κορυφής το 2015 όπου παρουσιάστηκαν οι 17 παγκόσμιοι στόχοι βιωσιμότητας, γνωστοί ως Sustainable Development Goals, ενώ επρόκειτο για τη Σύνοδο που έβαλε τις βάσεις για να επιτευχθεί τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η Συμφωνία του Παρισιού. Παρακολουθεί και καλύπτει δημοσιογραφικά τις παγκόσμιες συνόδους για το κλίμα γνωστές ως COP.
Για την δημοσιογραφική της δουλειά στο περιβάλλον έχει τιμηθεί με δυο δημοσιογραφικές διακρίσεις. Το 2014 με το βραβείο “ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ” προτεινόμενη από το αναγνωστικό κοινό και το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για τη συνεισφορά της στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Διατηρεί άψογες σχέσεις με τους συναδέλφους της -σε ένα επάγγελμα άκρως ανταγωνιστικό- και είναι πολύ συχνά προσκεκλημένη τους σε ότι αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα. Λατρεύει το κολύμπι και τα ταξίδια -εσχάτως και την οικοψυχολογία- ενώ με την πολιτική ασχολήθηκε μόλις το 2019 με την κάθοδο της στις ευρωεκλογές με τους Πράσινους Αλληλεγγύη. Ωστόσο επειδή πολιτική είναι η ίδια η ζωή θεωρεί ότι ασχολείται με την πολιτική σε όλη της τη ζωή.
Μιχάλης Τρεμόπουλος (Συν-εκπρόσωπος)
τ. ευρωβουλευτής Πρασίνων, δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Κεντρική Μακεδονία.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι δικηγόρος, δημοσιογράφος (1981-2002), συγγραφέας, πρώην ευρωβουλευτής, στέλεχος του οικολογικού κινήματος, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου (2009-12) και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας Τροφίμων. Ο μοναδικός που παραιτήθηκε στο μέσον της θητείας, λόγω εναλλαγής. Διετέλεσε νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας (1998-2016) και σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης 2019, με την “Οικολογία – Αλληλεγγύη”. Συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων και δημιουργός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, διετέλεσε αρχισυντάκτης περιοδικών τοπικής ιστορίας και εξέδωσε 4 βιβλία. Πιστεύει στο εγχείρημα των Πράσινων, για την ανασύνταξη του χώρου της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας.
Δείτε εδώ τι ΔΕΝ έκανε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Επικοινωνία: mtremopoulos [at] gmail.com
Θανάσης Γούναρης (μέλος)
Εκπαιδευτικός
Ο Θανάσης Γούναρης εργάζεται επί 37 χρόνια υπηρετώντας το δημόσιο σχολείο και είναι διευθυντής σε σχολεία της Αθήνας από το 1997.
Είναι ιδρυτικό μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας και για εφτά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Διοικούσας του Επιτροπής. Είναι ιδρυτικό μέλος της συνδικαλιστικής παράταξης “Πειρατές στην Εκπαίδευση”, επί τέσσερα χρόνια αντιπρόσωπος των δασκάλων της Αθήνας στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και για πολλά χρόνια μέλος διοικητικών συμβουλίων συλλόγων εκπαιδευτικών. Ήταν ενεργό μέλος του κινήματος κατά των πλειστηριασμών με συνεχείς δράσεις για τις οποίες ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει πολιτικές διώξεις και δικαστήρια. Είναι ιδρυτικό μέλος των Πράσινων, έχει διατελέσει συν-εκπρόσωπός του ενώ διανύει ήδη τη δεύτερη θητεία του στην πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Από το 2014 ως το 2021 εργαζόταν εθελοντικά στην Ertopen ως ραδιοφωνικός παραγωγός της καθημερινής εκπομπής “ελληνική δημοκρατία της μπανανίας“ με περισσότερα από 1130 επεισόδια, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης ενάντια στο μαύρο και τη φίμωση από την κυβέρνηση Σαμάρα. Διατηρεί το δικό του διαδικτυακό “ραδιόφωνο της βροχής“, στο οποίο παίζει τη δική του μουσική Lo-fi, ένα παρακλάδι του hip-hop.
Κατοικεί στα Πατήσια, εργάζεται στα Σεπόλια και κινείται εδώ και πολλά χρόνια με το ηλεκτρικό του ποδήλατο. Τον απασχολούν πολύ τα δικαιώματα των ζώων, καθώς και τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με τα κοινά!
Κάνει συστηματική δουλειά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από τα οποία προωθεί πράσινες και φιλοζωικές πολιτικές, έχοντας καταφέρει να ξεπεράσει τους 16.500 ακόλουθους στο Facebook και αρκετές ακόμα χιλιάδες στο Twitter, στο Instagram, στο TikTok και στο Linkedin. Όλα τα προφίλ στα social media εδώ.
Ελεονώρα Ζώτου (Ταμίας)
Οικονομολόγος, τ. Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της. Η μητέρα της κατάγεται από την Κορυτσά και ο πατέρας της από το Βόιο Κοζάνης. Τελείωσε το 1984 Οικονομικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τιράνων. Μέλος του ΔΣ της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης & μέλος του συντονιστικού του κοινωνικού χώρου Οικόπολις. Εδώ και 16 χρόνια είναι στέλεχος της ΜΚΟ «Αντιγόνη» – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη Βία. Έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στην αυτοδιοίκηση μέσω της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης». Διετέλεσε νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης, 2009-2010. Δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτικής οικολογίας από το 2002. Σήμερα είναι συντονίστρια του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη».
Αριστείδης Παπαδάκης (Συντονιστής)
Γραφίστας, τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.
Είμαι δραστήριο μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων. Από το 2017 ως το 2014 ήμουν μέλος των Οικολόγων Πράσινων, έκανα δύο θητείες στο Πανελλαδικό Συμβούλιο. Έκανα επίσης δύο μισές θητείες -με επιτυχημένη εναλλαγή- ως Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη “Μία Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος”. Γνωρίζω ελληνικά, αγγλικά και χρήση των υπολογιστών. Η τοποθέτησή μου στο φάσμα της πολιτικής οικολογίας είναι μάλλον αριστερά αλλά με κριτικό και συνθετικό πνεύμα και πάντα μέσα στην κοινωνία και τα ζητήματα της καθημερινότητας. Γεννήθηκα το 1960 στο Ηράκλειο, όπου κατοικώ και εργάζομαι σε δική μου επιχείρηση γραφικών τεχνών. Έχω τελειώσει τα ΤΕΙ. Είμαι παντρεμένος κι έχω δύο ενήλικες κόρες.
Πετροπούλου Πηνελόπη (Μέλος)
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Κατάγεται από την Λακωνία. Είναι παντρεμένη και μητέρα μίας κόρης 18 ετών και ενός υιού 21 ετών.
Σπουδές – εργασία: Έχει σπουδάσει Οδοντιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιοδοντολογία – Προσθετική στο Πανεπιστήμιο Witten/Herdecke Γερμανίας και Εμφυτευματολογία στην Γερμανική Ακαδημία Πρακτικής και Επιστήμης (APW). Έχει πιστοποίηση ως Laser Safety Officer από το Πανεπιστήμιο Aachen και από τον Δημόκριτο για την λειτουργία Ακτινολογικού Εργαστηρίου. Είναι μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας και των αντίστοιχων επιστημονικών συλλόγων DGI και DGP Γερμανίας , μέλος της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Έχει ειδική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα του Ογκολογικού Ασθενή. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στην Ογκολογική Φροντίδα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στο Οδοντιατρικό Κέντρο που διατηρεί στους Αμπελοκήπους και στο ιατρείο της στα Πατήσια. Σε Μετεκπαίδευση στον Σχεδιασμό και την Εφαρμογή Πολιτικών Ισότητας των Φύλων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια κι έχει γράψει άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο τύπο. Μετεκπαιδευθείσα στο «Copyright Law»και «Marketing and Brands» στο Τμήμα δια βίου μάθησης στο ΕΚΠΑ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.
Κοινωνική δράση: Είναι μέλος των Γιατρών του Κόσμου και εργάστηκε εθελοντικά για την ολοκλήρωση της εκστρατείας καταγραφής και πρόληψης των οδοντιατρικών προβλημάτων των παιδιών στα δημοτικά σχολεία 2014-2015, δράση για την οποία και βραβεύτηκε. Είναι Αντιπρόεδρος του παραρτήματος Αθηνών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και ασχολείται ενεργά με την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των διεκδικήσεων τους. Είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτικής της Διεθνούς Αμνηστίας μέσω της οποίας αγωνίζεται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με παρεμβαναμετάδοση από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και διαδικτυακά. Ήταν υποψήφια με το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας -στο οποίο είναι μέλος από το 2012- στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και τις 2 φορές, υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2014 με τη συνεργασία «Οικολόγοι Πράσινοι – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας» και υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2019 με τη συνεργασία «ΛΑΕ – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας». Πρότεινε και συνέταξε το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων για την Υγεία στο Ενιαίο Πρόγραμμα των Πειρατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές το 2014 και το 2019. Είναι ιδρυτικό μέλος του νέου κόμματος των Πράσινων. Επί της παρούσης είναι Επικεφαλής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας (4/2021-) και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Πράσινων.
Αναπληρωματικά μέλη της Γραμματείας
Καλογεράκης Αντώνης
Μηχανικός Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Calgary, τ. μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Γεννήθηκε και δραστηριοποιείται στα Χανιά της Κρήτης. Είναι αριστούχος διπλωματούχος περιβαλλοντολόγος μηχανικός του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Calgary του Καναδά και έχει ερευνητική εμπειρία σε προγράμματα της Ε.Ε. και της Β. Αμερικής, σε θέματα περιβάλλοντος, τεχνολογικών εφαρμογών και υγείας. Οι επαγγελματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν οργάνωση συνεδρίων, διαχείριση προγραμμάτων, ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαστηρίων STEM. Είναι μέλος ευρωπαϊκών συμβουλευτικών επιτροπών σε θέματα οικολογικής-οικονομικής δικαιοσύνης. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και έχει προσκληθεί να αναλύσει θέματα κλιματικής κρίσης, εξοικονόμησης πόρων, ήπιων μορφών ενέργειας και ενεργειακών κοινοτήτων. Έχει διατελέσει μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών του University of Calgary και Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης. Προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες σε κοινωφελείς οργανισμούς.
Ρούλα Καστρινάκη
Ποιήτρια, Κοινωνιολόγος, ειδικ. στον Τουρισμό Υπαίθρου, Κρήτη.
Έχει δύο υπηκοότητες Ελληνική (γεννήθηκε στα Χανιά) και Ελβετική. Την δεύτερη της την έδωσαν οι Ελβετοί (να είναι καλά) την εποχή της χούντας όπου είχε μείνει χωρίς διαβατήριο (η αλληλεγγύη που λέγαμε). Έχει σπουδάσει πολλά και διάφορα (σχέδιο, πολεοδομία, κοινωνιολογία) και έχει δουλέψει σε ανάλογα επαγγέλματα επίσης ως δασκάλα γλωσσών. Όπου και αν έζησε -Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία- εργαζόταν “τόσο όσο” με τον περισσότερο χρόνο της να τον δίνει σε αυτό που η ίδια εννοούσε ως κοινωνική δικαιοσύνη και αργότερα περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Τώρα ζει στα Χανιά και απασχολείται στον αγροτουρισμό από το 2000. Είναι επίσης μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων. Είναι ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών. Γράφει ποίηση.
Κώστας Λουκέρης
Εκπαιδευτικός – Πολιτικός Επιστήμων, Αττική.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 κι έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά και την Αίγινα. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής, Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη. Έζησε κι εργάστηκε στις Η.Π.Α., στις Κάτω Χώρες και στην Αιθιοπία. Επιμελήθηκε της συγγραφής του βιβλίου Οι Δρόμοι των Ελλήνων, η Ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων σε Πέντε Ηπείρους (2010). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, πολιτικού ιδρύματος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ιδρυτικό μέλος των Πράσινων και δραστηριοποιείται στις Θεματικές Ομάδες Δημοκρατίας & Θεσμών καθώς κι αυτή των Εξωτερικών Σχέσεων. Είναι παντρεμένος κι έχει μια κόρη.
Γιάννης Παρασκευόπουλος
Νομικός, ιδρυτικό μέλος Οικολογικού Δικτύου, Αττική
Σπούδασε νομικά, δουλεύει σε αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό Ταμείο, όπου διετέλεσε και εκλεγμένος συνδικαλιστής. Συμμετείχε σε όλες τις προσπάθειες του οικολογικού χώρου, από τη δεκαετία του 1980. Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, είχε αρκετές φορές κεντρικές θέσεις εκεί. Το 2015 διαφώνησε με την πρόσδεση στο ΣΥΡΙΖΑ και πήρε αποστάσεις, συμμετέχοντας στο Οικολογικό Δίκτυο και τελικά αποχωρώντας στις αρχές του 2020. Στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ είναι ιδρυτικό μέλος, φιλοδοξώντας να υπηρετήσει την ανασύνθεση του οικολογικού χώρου και την αποκατάσταση της επαφής με τις κοινωνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται να στηρίξουν ένα πράσινο κόμμα. Βλέπει τον εαυτό του κυρίως ως γέφυρα, για να συμβάλει να περάσει η πολιτική εμπειρία των “παλιών” σε νεότερες γενιές μελών, που είναι ανάγκη να πάρουν άμεσα τη σκυτάλη. Αυτοδιοικητικά, συμμετέχει στην ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ. Κινηματικά έχει ασχοληθεί με θέματα υπεράσπισης του σιδηροδρόμου, δικαιωμάτων πεζών και ποδηλατών, ελεύθερων χώρων, αλλά και αμφισβήτησης του εθνικισμού και της παγκοσμιοποίησης.
Μέλη του Συμβουλίου:
Αλέξανδρος Γεωργόπουλος
Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τ. πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, συγγραφέας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Αποφοίτησε από το Χημικό του ΕΚΠΑ (1975), τέλειωσε τη διδακτορική διατριβή (Μάντσεστερ, 1981). Διδάσκει Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ως λέκτορας (1990), επίκουρος (1993), αναπληρωτής καθηγητής (1999) και τακτικός (2007), έχει γράψει τέσσερα βιβλία και επιμελήθηκε άλλα δύο ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Συνταξιοδοτήθηκε το 2019. Είναι μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, εκδότης του μηνιαίου οικολογικού εντύπου ΕΝ ΟΙΚΩ, ΕΝ ΔΗΜΩ, παλιότερα του «Αρνούμαι». Κατά το 1994, 1998, 2002, 2006, ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος (Θεσσαλονίκη) της Οικολογίας-Αλληλεγγύης και αποτύπωσε την πορεία του σχήματος (1998-2008). Υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος (Κεντρική Μακεδονία, Οικολογία-Αλληλεγγύη). Το 2011 διετέλεσε πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, ενώ κατά το 2013-2017 ήταν γραμματέας του. Διοργάνωσε με την τότε πρόεδρο Όλγα Κήκου σειρά εκδηλώσεων με σημαντικότερες τη συνδιάσκεψη των Βαλκάνιων νεολαίων Πράσινων στην Ιερισσό (2015) και την εκδήλωση για το προσφυγικό (2017). Πήρε πρωτοβουλία ή επιμελήθηκε σειρά εκδόσεων για την Πολιτική Οικολογία, την πολιτική ανυπακοή, την αποανάπτυξη, την Κοινωνική Οικολογία, το δάσος του Σειχ Σου, τα Πράσινα Πολιτικά Κόμματα στην Ευρώπη, την Έμφυλη Βία, τον Λαϊκισμό στα Βαλκάνια. Κατά το 2019 υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το δήμο Θεσσαλονίκης επίσης με το ίδιο σχήμα Οικολογία-Αλληλεγγύη.
Έφη Δόδουρα
Τραπεζικός, Πρόεδρος του φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης “ο Άργος”
Γεννήθηκε το 1966 στις Σέρρες μένω και εργάζεται ως τραπεζικός στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε με υποτροφία από το Κολλέγιο Anatolia και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ως φοιτήτρια, έγινε μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και συμμετείχε ιδιαίτερα στην Ορνιθολογική Ομάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης “ο Άργος” (1996), στο οποίο από το 2004 είναι Πρόεδρος. Από το 2009 είναι Γεν. Γραμματέας της πανελλαδικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων “CIDAG”. Ως εθελόντρια των δύο οργανώσεων, πρωτοστάτησε σε πολλές φιλοζωικές εκστρατείες (κατάργηση των τσίρκο με ζώα, νομοθεσία, γούνες, κυνήγι, puppy mills, πειραματόζωα κλπ). Αρθρογραφεί συχνά σε περιοδικά, εφημερίδες και Internet για φιλοζωικά και κοινωνικά θέματα. Το όραμά της: να γίνει η χώρα μας φιλόξενη για όλους τους κατοίκους της – ανθρώπους και ζώα.
Πάρις Κακλαμάνος
Γιώργος Κανέλλης
τ. περιφ. συμβουλος της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας»
Γεννήθηκε στη Σπάρτη Λακωνίας το 1960, κατοικεί στην Πάτρα. Κατέχει πτυχία Δημοσίου Δικαίου – Πολιτικής Επιστήμης και Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει εργαστεί 10 χρόνια στη Δημόσια Διοίκηση και 25 στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 1990 δραστηριοποιείται συνεχώς στον οικολογικό χώρο ως μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων και αρθρογράφος περιβαλλοντικών εντύπων. Μεταξύ 2014 και 2018 διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Δ. Ελλάδας, επικεφαλής οικολογικής παράταξης. Το 2002 υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του Γιοχάνεσμπουργκ, ως εκπρόσωπος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Από το 1997 μέχρι και το 2010, μετείχε στην «Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος Αχαΐας», επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο, αρμόδιο για την ποιότητα των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων. Από το 2009 ως σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού. Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ (1979 – 1987), των Οικολόγων Πράσινων (2009 – 2018) των ΠΡΑΣΙΝΩΝ (2019 ως σήμερα).
Θανάσης Καρυάμης
Επιχειρηματίας, Αθήνα
Θανάσης Μακρής
Γεννήθηκε το 1966 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από Έλληνες γονείς. Πήγε δημοτικό σχολείο στη Νότιο Αφρική. Η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Καβάλα το 1977. Ήταν καλαθοσφαιριστής του ΑΟΚ, δημιουργός και προπονητής της γυναικείας ομάδας. Από τα ιδρυτικά μέλη της Μαθητικής Πολιτιστικής Κίνησης και μέλος του πρώτου Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Συμμετείχε στα μουσικά συγκροτήματα HABEAS CORPUS και Βλάμηδες. Ήταν μέλος της Εναλλακτικής Αντιεξουσιατικής Ομάδας «Είσοδος Κινδύνου» και της Εναλλακτικής Οικολογικής Πρωτοβουλίας της Καβάλας στη συνέχεια. Με τον αδελφό του διατηρούσαν το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο που ήταν κέντρο εναλλακτικής και οικολογικής πληροφόρησης και δραστηριοτήτων. Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός σε πλήθος ιδιωτικά, δημοτικά και κρατικά ραδιόφωνα σε εκπομπές για την οικολογία, την κοινωνική αλληλεγγύη και το βιβλίο στην Καβάλα και τη Ζάκυνθο.
Σπούδασε Οικονομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκλέχτηκε μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ το 1988 με την σύμπραξη πέντε παρατάξεων.
Υπήρξε μέλος του Συνεταιρισμού Ανακύκλωσης Καβάλας, του Συνεταιρισμού Παραγωγών Καταναλωτών Γαία των Χανίων, της Εθελοντικής εργασίας Θεσσαλονίκης, του Συνεταιρισμού Καταναλωτών Βιος-coop, του περιβαλλοντικού συλλόγου Οικοράματος, του συλλόγου για την αναπηρία «Αλλάζω», της Βελανιδιάς, του Οικολογικού Δικτύου και του Συνδέσμου για τους Αντιρρησίες Συνείδησης.
Δημιουργός δύο επιτραπέζιων παιχνιδιών περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (Πουλιά της Σαμοθράκης, Σπλας), εμψυχωτής βιωματικών παιχνιδιών και εργαστηρίων για την οικολογία, την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική οικονομία για λογαριασμό σχολείων, δήμων, οργανώσεων και φεστιβάλ. Έχει συντονίσει το εργαστήρι παιχνιδιών της Εθελοντικής Εργασίας Θεσσαλονίκης. Επιμορφωτής στο αντικείμενο των περιβαλλοντικών παιχνιδιών και την κοινωνική οικονομία. Συμμετείχε σε δεκάδες ομαδικές και ατομικές εικαστικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί ως βιβλιοπώλης, συνεργάτης της Βουλευτού Κ. Ιατροπούλου, κατασκευαστής ξύλινων παιχνιδιών, διαχειριστής προγραμμάτων και μέλος του παραγωγικού εργαστηρίου της Εθελοντικής Εργασίας Θεσσαλονίκης, συντονιστής πεδίου στην Ειδομένη της Ανοιχτής Κουζίνας (συνεργασία Οικόπολις, Ναόμι, Λέσχης Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης), στο Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, εργασιακός σύμβουλος στο Blue Refugee για τη Solidarity Now, υπεύθυνός στο Σχολείο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ASB στην Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά. Σήμερα εργάζεται στο γραφείο διεθνών προγραμμάτων και εθελοντισμού του Αμερικάνικου Κολλεγίου της Θεσσαλονίκης. Είναι coach εγχειρημάτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας και πιστοποιημένος εκπαιδευτής εργασιακής ένταξης για ευάλωτες ομάδες ανθρώπων(προσφύγων, αναπήρων κλπ). Είναι Project manager συνεδρίων πολιτισμού και τουρισμού που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση.
Φυλακίστηκε ως αρνητής στράτευσης για λόγους συνείδησης και μετά από πολυήμερη απεργία πείνας με τον Μιχάλη Μαραγκάκη και την υποστήριξη ενός μεγάλου διεθνή αλλά και ντόπιου κινήματος συμπαράστασης μειώθηκε η ποινή. Μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νέων. Έχει προσκληθεί και έχει μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Ολλανδικού Κοινοβουλίου για το Εναλλακτικό Μοντέλο Άμυνας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα (1990). Συμμετείχε στην ελληνική αποστολή Ειρηνευτικής Δύναμης Πολιτών MIR SADA στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 1993.
Υπήρξε μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών, των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης.
Μιχάλης Παναγιωτίδης
τ. Δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, Εκπαιδευτικός, μέλος του συνεταιρισμού ΚΑΛΟ «Αγροτικό Παντοπωλείο», Θεσσαλονίκη
2006, 2010, 2014 Υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς.
2007 – 2019, Δημοτικός σύμβουλος δήμου Καλαμαριάς.
2012 έως σήμερα, μέλος του συνεταιρισμού κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας «Αγροτικό Παντοπωλείο» (απευθείας διάθεση προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες).
2012 έως σήμερα, μέλος του Δικτύου Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Προϊόντων Θεσσαλονίκης «ΚοιΝο» (αχρήματες συναλλαγές με κοινωνικό νόμισμα).
Μέλος της Επιτροπής για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του κοινόχρηστου χαρακτήρα του παραλιακού μετ Καλαμαριάς.
2016 – 2019, μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου / Ε.Ρ.Τ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2001-2010, Πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς «Διέξοδος».
2007 – 2019, μέλος επιτροπής κοινωνικής πολιτικής δήμου Καλαμαριάς.
2014 – 2019, μέλος επιτροπής ποιότητας ζωής δήμου Καλαμαριάς.
2014 – 2019, μέλος επιτροπής ισότητας των δύο φύλων δήμου Καλαμαριάς.
2000, Εκδότης και συνεργάτης της εφημερίδας «Διέξοδος».
2010, «Συνοικία διηγημάτων, δέκα εικόνες από την Καλαμαριά» (συμμετοχή στο συλλογικό έργο).
1992, «Πάροικοι και Παρεπίδημοι».
1980, «Ποιήματα».
Φώτης Ποντικάκης
Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας με ειδικότητα στην Ψυχολογία της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με τη χρήση ΤΠΕ (e –learning) στο Εργαστήριο Δια Βίου Μάθησης και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕΔΙΒΕΑ) του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συμμετοχή σε 2 Παγκόσμια Συνέδρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Τορίνο 2005 και Γκέτεμποργκ 2015) και σε αρκετά Σεμινάρια του Προγράμματος Erasmus με θέματα Καινοτόμων Μεθόδων Εκπαίδευσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εργασία ως δάσκαλος σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Θεσσαλονίκη και Χανιά. Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων (2003-2011) στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου (2012-2021). Αντιπρόσωπος στο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων για αρκετά χρόνια στο παρελθόν. Μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων με την οποία συμμετείχαμε ενεργά σε μεγάλες περιβαλλοντικές εκστρατείες που πέτυχαν την υιοθέτηση της Ανακύκλωσης στην πηγή στα Χανιά, τη διάσωση και προστασία της δημόσιας έκτασης και των παραλιών των Αγίων Αποστόλων δίπλα στα Χανιά, την προστασία της Γαυδοπούλας από την ισοπέδωση για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης κοντέινερ κ.ά.
Λορέτα Σπάχο
Εκπαιδευτικός στον τομέα του τουρισμού, Θεσσαλονίκη
Είναι μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την Οικολογία Αλληλεγγύη το 2019. Γεννήθηκε το 1983 στο Ελμπασάν της Αλβανίας και ζει στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία 26 χρόνια. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙΘ, έχει master στην Ειδική Αγωγή από το πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, ενώ παράλληλα σπουδάζει Ιταλική γλώσσα και φιλολογία στο ΑΠΘ και κάνει δεύτερο μεταπτυχιακό στον Τουρισμό και Τοπική Ανάπτυξη πάλι στο ΑΠΘ.
Νίκος Χρυσόγελος
τ. ευρωβουλευτής Πρασίνων, Χημικός – Περιβαλλοντολόγος, συμπρόεδρος Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Αττική/Νότιο Αιγαίο.
Χημικός – περιβαλλοντολόγος. Δραστήριος, εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, με σημαντική εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης για το περιβάλλον σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρω-Μεσογειακό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο του 2010 επιλέχθηκε από το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα για τον Διάλογο των Πολιτισμών (Anna Lindh Foundation) το οποίο του απένειμε έπαινο (Honourable Mention) για την «υψηλού επιπέδου δουλειά του για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικολογική βιωσιμότητα στη Μεσόγειο». Επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εθνικές εκλογές του 2009. Διετέλεσε εκπρόσωπος των Πράσινων της χώρας μας στο συντονιστικό των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων. Στράφηκε στο πράσινο-οικολογικό κίνημα ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια (ήταν στέλεχος του φοιτητικού κινήματος), στις αρχές της δεκαετίας του ’80.Διετέλεσε για 10 περίπου χρόνια πρόεδρος του Δ.Σ. της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
Αναπληρωματικά μέλη του Συμβουλίου:
Λευτέρης Λεβαντής
Δικηγόρος, συγγραφέας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Νομικά και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και των Αθηνών, ενώ ειδικεύτηκε στην Διαχείριση Περιβάλλοντος στο ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο της Πάρμα (European Association of Environmental Management and Education). Στο χώρο των οικολογικών κινημάτων δραστηριοποιήθηκα για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 80 ως μέλος της Ζακυνθινής Οικολογικής Κίνησης, με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS αλλά και άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Ως δικηγόρος ειδικεύεται στο χώρο του Ευρωπαϊκού και του Δημοσίου δίκαιου, του Δικαίου Περιβάλλοντος και του Δικαίου Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δραστηριοποιείται ερευνητικά από τις αρχές της δεκαετίας του 90 σε θέματα διεθνούς, ευρωπαϊκού και διεθνούς Δικαίου Περιβάλλοντος και Πολιτικής. Διδάσκει Δίκαιο Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στα πλαίσια του διατομεακού μαθήματος της Περιβαλλοντικής Χρηματοοικονομικής.
Ιωάννης Μανομενίδης
Μιχάλης Προμπονάς
Ο Μιχάλης Προμπονάς, Δρ. Φυσικός, είναι απόφοιτος από το Φυσικό Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1987-1991 ήταν υπότροφος στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας – Ακτινοπροστασίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Το 1992 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1998 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) και είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΜΦΙΚ. Την περίοδο 2001-2013 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας των Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών και εκλαϊκευμένων άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα. Είναι συγγραφέας και επιμελητής αρκετών βιβλίων, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για σειρά περιβαλλοντικών θεμάτων.