ΟΡΓΑΝΑ

Μέλη της Γραμματείας:

Θανάσης Γούναρης (Συνεκπρόσωπος)
Ιδρυτικό μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, και πρόεδρος της διοικούσας του επιτροπής.

Είμαι μάχιμος εκπαιδευτικός 34 χρόνια, διευθυντής σε σχολεία της Αθήνας από το 1997 και γεννημένος το 1964. Δηλώνω αγωνιστής της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, Πειρατής, ανένταχτος και επαναστάτης. Ιδρυτικό μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, και πρόεδρος της διοικούσας του επιτροπής. Υπήρξα εκλεγμένος αντιπρόσωπος με την παράταξη «Πειρατές στην εκπαίδευση» στην Διδασκαλική ομοσπονδία Ελλάδος των δασκάλων της Αθήνας για 2 διετίες. Μέλος του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, με έντονη δράση για την οποία διώκομαι. Μουσικός παραγωγός στην ΕΡΤopen με καθημερινή εκπομπή από το 2015 και δράση υπέρ της Δημόσιας ράδιο-τηλεόρασης με έντονη συμμετοχή στον αγώνα κατά του μαύρου στην ΕΡΤ. Είμαι ποδηλάτης, πολύ φιλόζωος και με αφορά πολύ το περιβάλλον. Αν δεν ήμουν Πειρατής θα ήμουν Πράσινος. τώρα έχω την ευκαιρία να είμαι και τα δυο. Άλλωστε Πράσινοι και Πειρατές είναι μαζί στην ίδια ευρωομάδα τόσα χρόνια γιατί όχι και στη χώρα μας!

 

Μαρία Καβούρη (Συν-εκπρόσωπος)
Διαπολιτισμική Διαμεσολαβήτρια, Διερμηνέας και Μεταφράστρια, Ιταλία/Αθήνα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Γύθειο και είναι μητέρα μιας κόρης. Μετανάστευσε για σπουδές στην Ιταλία, όπου ζει μέχρι σήμερα, μοιράζοντας τον χρόνο της σε Ιταλία και Ελλάδα. Έλαβε την ιταλική υπηκοότητα την οποία διατηρεί παράλληλα με την Ελληνική. Σπούδασε ξένες γλώσσες με κύρια γλώσσα την Αγγλική και δευτερεύουσα την Νέα Ελληνική στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας και είχε την δυνατότητα μέσω του προγράμματος Erasmus να κάνει μετεκπαίδευση στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο King’s College στον τομέα της Ν. Ελληνικής λογοτεχνίας. Στην συνέχεια, ειδικεύτηκε από Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari στην Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση και ένταξη των μεταναστών. Έλαβε μέρος σε πολλά επιμορφωτικά προγράμματα Ιταλία και Ελλάδα (ΑΠΘ, ΑΠ) και ευρωπαϊκά σεμινάρια με πολλαπλά θέματα και κεντρικό άξονα την ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Εργάστηκε σε ιταλικά σχολεία όλων των βαθμίδων διευκολύνοντας την ένταξη και την αξιολόγηση Ελλήνων μαθητών. Παράλληλα με την Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση εργάζεται ως διερμηνέας και μεταφράστρια από τα Ιταλικά στα Ελληνικά. Έλαβε μέρος σε συνέδρια ως ομιλήτρια με θέμα τον Διαπολιτισμό και το μοντέλο του Διαπολιτισμικού Διαμεσολαβητή στο Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα και την δυνατότητα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών. Από το 2010 είναι ενεργό μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών και ασχολείται, με τον εθελοντισμό και την συγγραφή και υλοποίηση Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 2019 έλαβε μέρος στις Ευρωεκλογές κάτω από το σχήμα των “Πράσινοι Αλληλεγγύη” και είχε μια αρκετά καλή αποδοχή εκ μέρους των εκλογέων. Είναι ιδρυτικό μέλος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, δεύτερης πατρίδας της, στην δημιουργία και ανταλλαγή καλών οικολογικών πρακτικών από τη μία χώρα στην άλλη. Έχει στενή επαφή με την ιδιαίτερη της πατρίδα το Γύθειο και είναι μέντορας οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε Erasmus+ προγράμματα. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποίησε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή με 35 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.

 

Αριστείδης Παπαδάκης (Συντονιστής)
Γραφίστας, τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.

Είμαι δραστήριο μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων. Από το 2017 ως το 2014 ήμουν μέλος των Οικολόγων Πράσινων, έκανα δύο θητείες στο Πανελλαδικό Συμβούλιο. Έκανα επίσης δύο μισές θητείες -με επιτυχημένη εναλλαγή- ως Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη “Μία Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος”. Γνωρίζω ελληνικά, αγγλικά και χρήση των υπολογιστών. Η τοποθέτησή μου στο φάσμα της πολιτικής οικολογίας είναι μάλλον αριστερά αλλά με κριτικό και συνθετικό πνεύμα και πάντα μέσα στην κοινωνία και τα ζητήματα της καθημερινότητας. Γεννήθηκα το 1960 στο Ηράκλειο, όπου κατοικώ και εργάζομαι σε δική μου επιχείρηση γραφικών τεχνών. Έχω τελειώσει τα ΤΕΙ. Είμαι παντρεμένος κι έχω δύο ενήλικες κόρες.


Ιωάννης Βέλλης (Ταμίας)
Δημοσιογράφος, φωτορεπόρτερ, λογοτέχνης

Γεννήθηκε, στην Ήπειρο το 1967. Μέλος Αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας πολιτών Νέας Ιωνίας [1992]. Μέλος του Αντιρατσιστικού Φόρουμ Πολιτών [2011]. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της επιστημονικής ομάδας του «Κέντρου Μεταπληροφόρησης για Μετανάστες, Παλιννοστούντες Πρόσφυγες – ΗΦΑΙΣΤΟΣ», μέχρι τη λήξη του. Μέλος Διοικ. Συμβουλίου και Υπ. Γραφείου Τύπου της «Οικολογικής & Φιλοζωικής Λέσχης Ηρακλείου Αττικής» [2001 μέχρι 2010]. Τη δεκαετία του 90, ασχολήθηκε με την οικολογία & τα κινήματα, μέσα από την «Α.Κ.Ο.Α.» και την εφημερίδα «η εποχή». Μετά την ίδρυση των «Οικολόγων Πράσινων», εντάχθηκε ως μέλος σε αυτούς, αφού είχαν ξεκάθαρο οικολογικό στίγμα, κατέβηκε σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις μαζί τους, ως υποψήφιος βουλευτής στη Θεσπρωτία και στη Β’ Αθήνας. Για μια περίοδο, στο ξεκίνημα του κόμματος, είχε τη διαχείριση του Forum των Οικολόγων Πράσινων & παράλληλα εκλεγεί αναπληρωματικό μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους. Στη συνέχεια συμμετείχε σε θεματικές ομάδες και οργανωτικά -μέχρι την ένταξή του στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ως ιδρυτικό μέλος- στην πολιτική κίνηση Αθήνας των «Ο.Π.» Δημιούργησε το πανελλαδικό δίκτυο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ» (ΡΙΖ.Ε.Σ.). Το Νοέμβριο 2010 συμμετείχε στις Περιφερειακές Εκλογές Αττικής, με την «ΑΤΤΙΚΗ οικολογική ΑΠΑΝΤΗΣΗ». Μέλος της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική [2011]. Μέλος του “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ”. Μέλος των «Φίλων της Φύσης» / Naturefriends Greece”. Πρώην Ειδικός Γραμματέας & Γενικός Γραμματέας της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών». Σήμερα, Ειδικός Γραμματέας της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών». Ιδρυτής της «Πρωτοβουλίας καλών προθέσεων με σεβασμό στον Κώστα Καρυωτάκη & το έργο του». Κριτής διεθνών & πανελλήνιων διαγωνισμών λογοτεχνίας και φωτογραφίας. Δημιουργός και διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας: «Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ». Για πολλά χρόνια εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, με κυκλοφορία σε Ελλάδα & Κύπρο. Βραβευμένος για το δημοσιογραφικό και φωτογραφικό του έργο.

 

Ρούλα Καστρινάκη (Μέλος)
Ποιήτρια, Κοινωνιολόγος, ειδικ. στον Τουρισμό Υπαίθρου, Κρήτη.

Έχει δύο υπηκοότητες Ελληνική (γεννήθηκε στα Χανιά) και Ελβετική. Την δεύτερη της την έδωσαν οι Ελβετοί (να είναι καλά) την εποχή της χούντας όπου είχε μείνει χωρίς διαβατήριο (η αλληλεγγύη που λέγαμε). Έχει σπουδάσει πολλά και διάφορα (σχέδιο, πολεοδομία, κοινωνιολογία) και έχει δουλέψει σε ανάλογα επαγγέλματα επίσης ως δασκάλα γλωσσών. Όπου και αν έζησε -Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία- εργαζόταν “τόσο όσο” με τον περισσότερο χρόνο της να τον δίνει σε αυτό που η ίδια εννοούσε ως κοινωνική δικαιοσύνη και αργότερα περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Τώρα ζει στα Χανιά και απασχολείται στον αγροτουρισμό από το 2000. Είναι επίσης μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων. Είναι ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών. Γράφει ποίηση.

 

Κώστας Λουκέρης (Μέλος)
Εκπαιδευτικός – Πολιτικός Επιστήμων, Αττική.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 κι έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά και την Αίγινα. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής, Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη. Έζησε κι εργάστηκε στις Η.Π.Α., στις Κάτω Χώρες και στην Αιθιοπία. Επιμελήθηκε της συγγραφής του βιβλίου Οι Δρόμοι των Ελλήνων, η Ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων σε Πέντε Ηπείρους (2010). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, πολιτικού ιδρύματος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ιδρυτικό μέλος των Πράσινων και δραστηριοποιείται στις Θεματικές Ομάδες Δημοκρατίας & Θεσμών καθώς κι αυτή των Εξωτερικών Σχέσεων. Είναι παντρεμένος κι έχει μια κόρη.

 

Μιχάλης Τρεμόπουλος (Μέλος)
τ. ευρωβουλευτής Πρασίνων, δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Κεντρική Μακεδονία.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι δικηγόρος, δημοσιογράφος (1981-2002), συγγραφέας, πρώην ευρωβουλευτής, στέλεχος του οικολογικού κινήματος, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου (2009-12) και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας Τροφίμων. Ο μοναδικός που παραιτήθηκε στο μέσον της θητείας, λόγω εναλλαγής. Διετέλεσε νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας (1998-2016) και σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης 2019, με την “Οικολογία – Αλληλεγγύη”. Συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων και δημιουργός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, διετέλεσε αρχισυντάκτης περιοδικών τοπικής ιστορίας και εξέδωσε 4 βιβλία. Πιστεύει στο εγχείρημα των Πράσινων, για την ανασύνταξη του χώρου της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας. Στηρίζει την ανάδειξη μιας νέας γενιάς Πράσινων στελεχών και γι’ αυτό επέλεξε τη θέση του συνειδητού αναπληρωματικού μέλους της Γραμματείας. Δείτε εδώ τι ΔΕΝ έκανε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

 

Αναπληρωματικά μέλη της Γραμματείας

Ζώτου Ελεονώρα (Αναπληρωματικό Μέλος)
Οικονομολόγος, τ. Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της. Η μητέρα της κατάγεται από την Κορυτσά και ο πατέρας της από το Βόιο Κοζάνης. Τελείωσε το 1984 Οικονομικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τιράνων. Μέλος του ΔΣ της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης & μέλος του συντονιστικού του κοινωνικού χώρου Οικόπολις. Εδώ και 16 χρόνια είναι στέλεχος της ΜΚΟ «Αντιγόνη» – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη Βία. Έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στην αυτοδιοίκηση μέσω της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης». Διετέλεσε νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης, 2009-2010. Δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτικής οικολογίας από το 2002. Σήμερα είναι συντονίστρια του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη».

 

Νίκης Σαραντοπούλου Γιάννα (Αναπληρωματικό Μέλος)
Γραφίστρια, Αττική

Ασχολείται με περιβαλλοντικούς συλλόγους, περιβαλλοντικά, οικολογικά δίκτυα και κινήματα και με την αυτοδιοίκηση. Την ενδιαφέρουν κυρίως οι τομείς της δίκαιης ευημερίας, της ανακύκλωσης και μείωσης της κατανάλωσης, της βιολογικής καλλιέργειας, της μείωσης της μόλυνσης που δεχόμαστε μέσω αέρα, νερού και τροφής και βέβαια της αποτροπής των εξορύξεων στη χώρα μας αλλά και παντού. Μένει Χαλάνδρι Αττικής και είναι συνταξιούχος γραφίστρια.

Ιδρυτικό μέλος Οικολογικού Δίκτυου και Πράσινων. Επίσης μέλος: Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, παράταξη Αντίσταση με τους πολίτες Χαλανδρίου. Ζει στο Χαλάνδρι Αττικής.

 

Παρασκευόπουλος Γιάννης (Αναπληρωματικό Μέλος)
Νομικός, ιδρυτικό μέλος Οικολογικού Δικτύου, Αττική

Σπούδασε νομικά, δουλεύει σε αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό Ταμείο, όπου διετέλεσε και εκλεγμένος συνδικαλιστής. Συμμετείχε σε όλες τις προσπάθειες του οικολογικού χώρου, από τη δεκαετία του 1980. Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, είχε αρκετές φορές κεντρικές θέσεις εκεί. Το 2015 διαφώνησε με την πρόσδεση στο ΣΥΡΙΖΑ και πήρε αποστάσεις, συμμετέχοντας στο Οικολογικό Δίκτυο και τελικά αποχωρώντας στις αρχές του 2020. Στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ είναι ιδρυτικό μέλος, φιλοδοξώντας να υπηρετήσει την ανασύνθεση του οικολογικού χώρου και την αποκατάσταση της επαφής με τις κοινωνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται να στηρίξουν ένα πράσινο κόμμα. Βλέπει τον εαυτό του κυρίως ως γέφυρα, για να συμβάλει να περάσει η πολιτική εμπειρία των “παλιών” σε νεότερες γενιές μελών, που είναι ανάγκη να πάρουν άμεσα τη σκυτάλη. Αυτοδιοικητικά, συμμετέχει στην ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ. Κινηματικά έχει ασχοληθεί με θέματα υπεράσπισης του σιδηροδρόμου, δικαιωμάτων πεζών και ποδηλατών, ελεύθερων χώρων, αλλά και αμφισβήτησης του εθνικισμού και της παγκοσμιοποίησης.

 

Πετροπούλου Πηνελόπη (Αναπληρωματικό Μέλος)

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Κατάγεται από την Λακωνία. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών 17 και 21 ετών. Έχει σπουδάσει Οδοντιατρική στο Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιοδοντολογία – Προσθετική στο Παν/μιο Witten /Herdecke Γερμανίας και Εμφυτευματολογία στην Γερμανική Ακαδημία Πρακτικής και Επιστήμης (APW). Έχει πιστοποίηση ως Laser Safety Officer από το Παν/μιο Aachen και από τον Δημόκριτο για την λειτουργία Ακτινολογικού Εργαστηρίου. Είναι μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας και των αντίστοιχων επιστημονικών συλλόγων DGI και DGP Γερμανίας , μέλος της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Έχει ειδική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα του Ογκολογικού Ασθενή. Συνεργάτης στο Εργαστήριο Υγιεινής κι Επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής .Έχει συμμετάσχει σε πολλά Σεμινάρια Διά Βίου Μάθησης. Εργάζεται στο Οδοντιατρικό Κέντρο που διατηρεί στους Αμπελοκήπους και στο ιατρείο της στα Πατήσια. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια κι έχει γράψει άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο τύπο. Επίσης έχει σπουδές στο «Copyright Law »και «Marketing and Brands» στο Τμήμα δια βίου μάθησης στο ΕΚΠΑ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι μέλος των Γιατρών του Κόσμου και εργάστηκε εθελοντικά για την ολοκλήρωση της εκστρατείας καταγραφής και πρόληψης των οδοντιατρικών προβλημάτων των παιδιών στα δημοτικά σχολεία 2014-2015, δράση για την οποία και βραβεύτηκε. Είναι Αντιπρόεδρος του παρ/τος Αθηνών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, μέλος του Δ.Σ.του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και ασχολείται ενεργά με την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των διεκδικήσεών τους. Είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτικής της Διεθνούς Αμνηστίας μέσω της οποίας αγωνίζεται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με παρεμβάσεις για την εφαρμογή τους σε όλα τα πεδία στην Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας και εκπρόσωπος Αττικής στο Πολιτικό Συμβούλιο των Πράσινων.
ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ: http://www.dentalathens.gr

 

Μέλη του Συμβουλίου:

Βελέτσος Νίκος
Επιμελητής και Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Εκδόσεων

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει ακόμη. Είναι απόφοιτος ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Έσσεξ και έχει εργαστεί για κάποιους από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους παγκοσμίως. Από το 2011 είναι επικεφαλής διεθνούς τμήματος εκπαιδευτικών εκδόσεων του οίκου McGraw Hill και έχει διευθύνει την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται από υπουργεία παιδείας, σχολεία και πανεπιστήμια σε πολλές χώρες του κόσμου. Αποφάσισε πρόσφατα να ασχοληθεί με την πολιτική μόλις έμαθε για την ίδρυση του νέου κόμματος των Πράσινων το 2020. Στην ιδρυτική διακήρυξη των Πράσινων βρήκε διατυπωμένες όλες εκείνες τις ιδέες που πάντα υποστήριζε με πάθος όπως η αγάπη για την φύση και τον άνθρωπο και η πίστη σε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής που μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα είναι πεπεισμένος ότι με τη δημιουργία των Πράσινων ήρθε επιτέλους η στιγμή που περίμενε για πολλά χρόνια για ένα ισχυρό οικολογικό κίνημα στη Ελλάδα που θα ανατρέψει τα δεδομένα και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προώθηση δράσεων για το περιβάλλον και την κοινωνική ζωή του τόπου.

 

Γεωργόπουλος Αλέξανδρος
Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τ. πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, συγγραφέας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Αποφοίτησε από το Χημικό του ΕΚΠΑ (1975), τέλειωσε τη διδακτορική διατριβή (Μάντσεστερ, 1981). Διδάσκει Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ως λέκτορας (1990), επίκουρος (1993), αναπληρωτής καθηγητής (1999) και τακτικός (2007), έχει γράψει τέσσερα βιβλία και επιμελήθηκε άλλα δύο ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Συνταξιοδοτήθηκε το 2019. Είναι μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, εκδότης του μηνιαίου οικολογικού εντύπου ΕΝ ΟΙΚΩ, ΕΝ ΔΗΜΩ, παλιότερα του «Αρνούμαι». Κατά το 1994, 1998, 2002, 2006, ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος (Θεσσαλονίκη) της Οικολογίας-Αλληλεγγύης και αποτύπωσε την πορεία του σχήματος (1998-2008). Υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος (Κεντρική Μακεδονία, Οικολογία-Αλληλεγγύη). Το 2011 διετέλεσε πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, ενώ κατά το 2013-2017 ήταν γραμματέας του. Διοργάνωσε με την τότε πρόεδρο Όλγα Κήκου σειρά εκδηλώσεων με σημαντικότερες τη συνδιάσκεψη των Βαλκάνιων νεολαίων Πράσινων στην Ιερισσό (2015) και την εκδήλωση για το προσφυγικό (2017). Πήρε πρωτοβουλία ή επιμελήθηκε σειρά εκδόσεων για την Πολιτική Οικολογία, την πολιτική ανυπακοή, την αποανάπτυξη, την Κοινωνική Οικολογία, το δάσος του Σειχ Σου, τα Πράσινα Πολιτικά Κόμματα στην Ευρώπη, την Έμφυλη Βία, τον Λαϊκισμό στα Βαλκάνια. Κατά το 2019 υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το δήμο Θεσσαλονίκης επίσης με το ίδιο σχήμα Οικολογία-Αλληλεγγύη.

 

Δόδουρα Έφη
Τραπεζικός, Πρόεδρος του φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης “ο Άργος”

Γεννήθηκε το 1966 στις Σέρρες μένω και εργάζεται ως τραπεζικός στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε με υποτροφία από το Κολλέγιο Anatolia και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ως φοιτήτρια, έγινε μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και συμμετείχε ιδιαίτερα στην Ορνιθολογική Ομάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης “ο Άργος” (1996), στο οποίο από το 2004 είναι Πρόεδρος. Από το 2009 είναι Γεν. Γραμματέας της πανελλαδικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων “CIDAG”. Ως εθελόντρια των δύο οργανώσεων, πρωτοστάτησε σε πολλές φιλοζωικές εκστρατείες (κατάργηση των τσίρκο με ζώα, νομοθεσία, γούνες, κυνήγι, puppy mills, πειραματόζωα κλπ). Αρθρογραφεί συχνά σε περιοδικά, εφημερίδες και Internet για φιλοζωικά και κοινωνικά θέματα. Το όραμά της: να γίνει η χώρα μας φιλόξενη για όλους τους κατοίκους της – ανθρώπους και ζώα.

 

Καρυάμης Θανάσης
Επιχειρηματίας, Αθήνα

 

Καλογεράκης Αντώνης
Μηχανικός Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Calgary, τ. μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Γεννήθηκε και δραστηριοποιείται στα Χανιά της Κρήτης. Είναι αριστούχος διπλωματούχος περιβαλλοντολόγος μηχανικός του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Calgary του Καναδά και έχει ερευνητική εμπειρία σε προγράμματα της Ε.Ε. και της Β. Αμερικής, σε θέματα περιβάλλοντος, τεχνολογικών εφαρμογών και υγείας. Οι επαγγελματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν οργάνωση συνεδρίων, διαχείριση προγραμμάτων, ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαστηρίων STEM. Είναι μέλος ευρωπαϊκών συμβουλευτικών επιτροπών σε θέματα οικολογικής-οικονομικής δικαιοσύνης. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και έχει προσκληθεί να αναλύσει θέματα κλιματικής κρίσης, εξοικονόμησης πόρων, ήπιων μορφών ενέργειας και ενεργειακών κοινοτήτων. Έχει διατελέσει μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών του University of Calgary και Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης. Προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες σε κοινωφελείς οργανισμούς.

 

Κανέλλης Γιώργος
τ. περιφ. συμβουλος της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας»

Γεννήθηκε στη Σπάρτη Λακωνίας το 1960, κατοικεί στην Πάτρα. Κατέχει πτυχία Δημοσίου Δικαίου – Πολιτικής Επιστήμης και Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει εργαστεί 10 χρόνια στη Δημόσια Διοίκηση και 25 στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 1990 δραστηριοποιείται συνεχώς στον οικολογικό χώρο ως μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων και αρθρογράφος περιβαλλοντικών εντύπων. Μεταξύ 2014 και 2018 διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Δ. Ελλάδας, επικεφαλής οικολογικής παράταξης. Το 2002 υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του Γιοχάνεσμπουργκ, ως εκπρόσωπος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Από το 1997 μέχρι και το 2010, μετείχε στην «Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος Αχαΐας», επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο, αρμόδιο για την ποιότητα των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων. Από το 2009 ως σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού. Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ (1979 – 1987), των Οικολόγων Πράσινων (2009 – 2018) των ΠΡΑΣΙΝΩΝ (2019 ως σήμερα).

 

Μανομενίδης Ιωάννης

Απόστρατος Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Οικονομολόγος και Εφοδιαστής με μεταπτυχιακές σπουδές και ΑΔΙΣΠΟ, εισηγήθηκε μεταρρυθμίσεις για τις προμήθειες εξοπλισμού και την αξιοκρατία, διώχτηκε και μετατέθηκε δυσμενώς. Ιδρυτικό στέλεχος του συνδικαλισμού. Αρχηγός ομάδας και κοινότητας Δασοπρόσκοπων (1976-1984), πτυχίο προστασίας περιβάλλοντος (1981), πρόσκοπος έθνους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κων.Καραμανλή (1982). Σήμερα εθελοντής στο ΚΕΘΕΑ – Ιθάκη και τελειόφοιτος Νομικής ΑΠΘ.

 

 

Μαριόγλου Κώστας
Υπάλληλος ΕΥΑΘ, μέλος της Κίνησης 136, τέως πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΕΥΑΘ

Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον συνδικαλισμό και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Γ. Γραμματέας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης 136, ενός κινήματος για την μη κερδοσκοπική ανἀληψη και διαχείριση του πόσιμου νερού και της αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες και όχι από τις πολυεθνικές ή τους δήμους/κράτος. Δεν ήταν ποτέ μέλος κάποιου πολιτικού κόμματος αν και είναι επί δεκαετίες ενεργός πολίτης και μέλος κινημάτων. Πιστεύει ότι η πολιτική των πρασίνων και η δραστηριοποίηση των πολιτών μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι η λύση στο αδιέξοδο που έχει φτάσει κοινωνία και πλανήτης. Υπήρξε μέλος της προσωρινής γραμματείας των πρασίνων από την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη έως και το Μάρτιο του 2020.


Μάρκου Νίκος

 

Ντελλή Κατερίνα
Τραπεζικός, Ελασσόνα, Θεσσαλονίκη

Γεννήθηκε στην Ελασσόνα, όπου και μεγάλωσε. Μετά το λύκειο άρχισε να δουλεύει στην Εθνική τράπεζα όπου υπηρέτησε για 27 χρόνια.. Είναι ενταγμένη στην πολιτική οικολογία από πολύ νεαρή ηλικία. Συμμετείχε αρκετές φορές στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων σε εθνικές και τοπικές εκλογές.

 

 

 


Παναγιωτίδης Μιχάλης

τ. Δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, Εκπαιδευτικός, μέλος του συνεταιρισμού ΚΑΛΟ «Αγροτικό Παντοπωλείο», Θεσσαλονίκη

2006, 2010, 2014 Υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς.
2007 – 2019, Δημοτικός σύμβουλος δήμου Καλαμαριάς.
2012 έως σήμερα, μέλος του συνεταιρισμού κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας «Αγροτικό Παντοπωλείο» (απευθείας διάθεση προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες).
2012 έως σήμερα, μέλος του Δικτύου Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Προϊόντων Θεσσαλονίκης «ΚοιΝο» (αχρήματες συναλλαγές με κοινωνικό νόμισμα).
Μέλος της Επιτροπής για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του κοινόχρηστου χαρακτήρα του παραλιακού μετ Καλαμαριάς.
2016 – 2019, μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου / Ε.Ρ.Τ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2001-2010, Πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς «Διέξοδος».
2007 – 2019, μέλος επιτροπής κοινωνικής πολιτικής δήμου Καλαμαριάς.
2014 – 2019, μέλος επιτροπής ποιότητας ζωής δήμου Καλαμαριάς.
2014 – 2019, μέλος επιτροπής ισότητας των δύο φύλων δήμου Καλαμαριάς.
2000, Εκδότης και συνεργάτης της εφημερίδας «Διέξοδος».
2010, «Συνοικία διηγημάτων, δέκα εικόνες από την Καλαμαριά» (συμμετοχή στο συλλογικό έργο).
1992, «Πάροικοι και Παρεπίδημοι».
1980, «Ποιήματα».

 

Αλία Παπαγεωργίου
Αντιπρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Θεσσαλία / Βέλγιο.

Είναι μέλος του Συμβουλίου του Press Club Brussels Europe και δρα για την ανάπτυξη των πράσινων κομμάτων παντού, ενώ επίσης ήταν υποψήφια  στις Ευρωεκλογές με τους Πράσινους-Αλληλεγγύη το Μάιο του 2019. Είναι απόφοιτη Νομικής σε Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Κεντ στην Αγγλία και τελειώνει το Μάστερ της στη Cyber security, Στρατηγική και Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας. Έχει δουλέψει ως Δημοσιογράφος στην Μελβούρνη, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες όπου ήταν συντάκτρια εβδομαδιαίας εφημερίδας, ενώ επίσης διατηρούσε το γραφείο τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Καμπέρα της Αυστραλίας από το 2015 ως το 2018. Γεννήθηκε το 1976 στην Μελβούρνη και κατοικεί στις Βρυξέλλες με έδρα και στα Τρίκαλα.

 

Παπαϊωάννου Δημήτρης
Δικηγόρος  στο πεδίο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στέλεχος της PRAKSIS N.G.O.

Από το 2005 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Δραστηριοποιείται, κυρίως,στο πεδίο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έμφαση στο Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Δίκαιο. Από το 2012 ανήκει στο στελεχιακό δυναμικό της PRAKSIS N.G.O.

 

 

 

Ποντικάκης Φώτης

Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας με ειδικότητα στην Ψυχολογία της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με τη χρήση ΤΠΕ (e –learning) στο Εργαστήριο Δια Βίου Μάθησης και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕΔΙΒΕΑ) του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συμμετοχή σε 2 Παγκόσμια Συνέδρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Τορίνο 2005 και Γκέτεμποργκ 2015) και σε αρκετά Σεμινάρια του Προγράμματος Erasmus με θέματα Καινοτόμων Μεθόδων Εκπαίδευσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εργασία ως δάσκαλος σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Θεσσαλονίκη και Χανιά. Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων (2003-2011) στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου (2012-2021). Αντιπρόσωπος στο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων για αρκετά χρόνια στο παρελθόν. Μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων με την οποία συμμετείχαμε ενεργά σε μεγάλες περιβαλλοντικές εκστρατείες που πέτυχαν την υιοθέτηση της Ανακύκλωσης στην πηγή στα Χανιά, τη διάσωση και προστασία της δημόσιας έκτασης και των παραλιών των Αγίων Αποστόλων δίπλα στα Χανιά, την προστασία της Γαυδοπούλας από την ισοπέδωση για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης κοντέινερ κ.ά.

 

Ριτσατάκη Άννα
τ. επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πολιτική Υγείας της Π.Ο.Υ. στις Βρυξέλλες

Πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια, ιδίως αυτή την εποχή με τα τόσα προβλήματα, και για το μέλλον των παιδιών όλου του κόσμου. Για όσες και όσους δεν την γνωρίζουν, γνώρισε έναν Κρητικό στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και με τον ενθουσιασμό της νεότητας, παντρεύτηκαν και ήρθε στην Ελλάδα, χωρίς να έχει δει ποτέ τούτη τη χώρα. Εδώ εργάστηκε στο Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για 24 χρόνια. Μετά την οποία μετακόμισε στο Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κοπεγχάγη, με αρμοδιότητα για την πολιτική υγείας και την ισότητα στην υγεία. Όσον αφορά την εθελοντική εργασία, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού για πολλά χρόνια, ενώ ίδρυσε και λειτούργησε για δύο χρόνια μια παιδική βιβλιοθήκη στη γειτονιά της.

 

Σπάχο Λορέτα
Εκπαιδευτικός στον τομέα του τουρισμού, Θεσσαλονίκη

Είναι μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την Οικολογία Αλληλεγγύη το 2019. Γεννήθηκε το 1983 στο Ελμπασάν της Αλβανίας και ζει στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία 26 χρόνια. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙΘ, έχει master στην Ειδική Αγωγή από το πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, ενώ παράλληλα σπουδάζει Ιταλική γλώσσα και φιλολογία στο ΑΠΘ και κάνει δεύτερο μεταπτυχιακό στον Τουρισμό και Τοπική Ανάπτυξη πάλι στο ΑΠΘ.

 

 

Σταυρόπουλος Φώτης

 

 

 

 

 

 

Χιλιτίδης Οδυσσέας
Εκπαιδευτικός

Γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μάρκετινγκ και Βιβλιοθηκονομία στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Παιδαγωγικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Για πολλά χρόνια ήταν ηχολήπτης, παραγωγός εκπομπών και στέλεχος διαφήμισης σε γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης.
Το 1998 διορίστηκε ωρομίσθιος εκπαιδευτικός στα Σφακιά, και τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος στην Μήλο, την Πάτμο, ξανά στα Σφακια και τη Λακωνία. To 2006 μονιμοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Γουμένισσας όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα (2020)
Έχει συνεργαστεί εθελοντικά με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Συνεργάστηκε επαγγελματικά σε προγράμματα Life με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης σε θέματα επικοινωνίας και ανάδειξης του έργου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε όλη την Κρήτη. Από τον καιρό των σπουδών του συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και υπήρξε μέλος του «Δημοκρατικού Αγώνα» και του «Ρήγα Φεραίου». Από το 1988 συμπορεύεται με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε όλους τους αγώνες για διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, καλύτερη διαβίωση στην πόλη, για κοινωνική αλληλεγγύη, για περισσότερη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις. Συμμετέχει από το 1990 σε όλους τους εκλογικούς αγώνες που έδωσαν τα οικολογικά σχήματα στις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές. Ήταν μέλος των Οικολόγων Πράσινων, και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης των ευρωβουλευτών που εναλλάχθηκαν όταν οι Οικολόγοι Πράσινοι το διάστημα 2009-2014 εξέλεξαν εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μιχάλη Τρεμόπουλου και στη συνέχεια τον Νίκου Χρυσόγελου. Τα τελευταία χρόνια με το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης συμμετέχει στην δημιουργία και ανάπτυξη νέων δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας όπως ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης “BIOS Coop”, η Κίνηση 136, οι ΠΕΡΚΑ (Περιαστικές Καλλιέργειες), το “SOSτε το Νερό, ¨ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης, η Ανοικτή Κουζίνα Colors και οι Δομές Αλληλεγγύης του Οικόπολις και προσπαθεί μαζί με άλλους φίλους και συλλογικότητες να βρεί δρόμους νέου τύπου κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων πέρα από το γνωστό οικονομικό μοντέλο που οδήγησε την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

 

Χρυσόγελος Νίκος
τ. ευρωβουλευτής Πρασίνων, Χημικός – Περιβαλλοντολόγος, συμπρόεδρος Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Αττική/Νότιο Αιγαίο.

Χημικός – περιβαλλοντολόγος. Δραστήριος, εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, με σημαντική εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης για το περιβάλλον σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρω-Μεσογειακό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο του 2010 επιλέχθηκε από το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα για τον Διάλογο των Πολιτισμών (Anna Lindh Foundation) το οποίο του απένειμε έπαινο (Honourable Mention) για την «υψηλού επιπέδου δουλειά του για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικολογική βιωσιμότητα στη Μεσόγειο». Επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εθνικές εκλογές του 2009. Διετέλεσε εκπρόσωπος των Πράσινων της χώρας μας στο συντονιστικό των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων. Στράφηκε στο πράσινο-οικολογικό κίνημα ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια (ήταν στέλεχος του φοιτητικού κινήματος), στις αρχές της δεκαετίας του ’80.Διετέλεσε για 10 περίπου χρόνια πρόεδρος του Δ.Σ. της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

 

Αναπληρωματικά μέλη του Συμβουλίου:

Ζέτου Φανή

Κουγιουμτζόπουλος Χάρης

Κουντουριώτη Κωνσταντίνα

Λιαρός Χρήστος

Παπαδάκη Αλεξάνδρα

Πετράκος Μιχάλης