Να δοθεί το βραβείο Ζαχάρωφ στον Τζούλιαν Ασάνζ!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Έκκληση για να απονεμηθεί το βραβείο Ζαχάρωφ στον Τζούλιαν Ασάνζ απευθύνουν οι Πράσινοι προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών για δημοσίευση πληροφοριών χρήσιμων για το δημόσιο συμφέρον. Όμως η αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου δεν είναι αδίκημα, είναι συνεισφορά στη Δημοκρατία και την ενημέρωση, υποστηρίζει το νέο κόμμα των Πράσινων. Γι’ αυτό ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να βραβευτεί και να αποφυλακιστεί.

Σήμερα 19 Οκτωβρίου αποφασίζουν οι Πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον υποψήφιο που ταιριάζει καλύτερα στο σκεπτικό του βραβείου Ζαχάρωφ, το οποίο τιμά την ελευθερία της σκέψης και έχει ιστορικό απονομής σε πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα το 1988. Και για τον Julian Assange το βραβείο θα είχε σωτήριο αντίκτυπο, αφού κερδίζοντας το υψηλότερο βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ, θα γινόταν αδύνατη η έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο -όπου κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για σχεδόν τέσσερα χρόνια- στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών!

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ με πολύ επικριτικές εκτιμήσεις για ηγέτες και καθεστώτα. Και καταζητείται με εκδικητικότητα για δημοσίευση εγγράφων που αποκάλυπταν εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κατηγορίες έχουν σαφή πολιτικά κίνητρα και αντιπροσωπεύουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και στο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν. Το κατηγορητήριο, με βάση τον νόμο περί κατασκοπείας και τον νόμο περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών, ποινικοποιεί τη συμπεριφορά όλων των δημοσιογράφων, που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά της ενημέρωσης που χρειάζονται οι πολίτες.

«Η υπόθεση είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο και αντιπροσωπεύει την αποτυχία του δυτικού κράτους δικαίου. Εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδικαστεί, θα είναι θανατική ποινή για την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο Nils Melzer, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια.

Περισσότερα:

•      Το βιβλίο του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Nils Melzer

•      Ένα βίντεο της Στέλλα Ασάνζ σχετικά με το γιατί ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να κερδίσει το βραβείο Ζαχάρωφ

•      Δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας: Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ με «πολιτικά κίνητρα» δεν πρέπει να προχωρήσει 

•      Πρόσφατες δηλώσεις των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα

#FreeAssange

Διαβάστε επίσης