Όχι στον «αφοπλισμό» των Ενεργειακών Κοινοτήτων: να μην καταργηθεί η αδειοδοτική τους προτεραιότητα!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Σοβαρό σφάλμα θεωρεί το νέο κόμμα των Πράσινων την αναδρομική κατάργηση της αδειοδοτικής προτεραιότητας των ενεργειακών κοινοτήτων, όπως προωθείται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητείται αύριο Τετάρτη στη Βουλή. Οι Πράσινοι ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 38, καθώς πλήττει σοβαρά την ελκυστικότητα των ενεργειακών κοινοτήτων, θεσμού σημαντικού τόσο από άποψη προώθησης της καθαρής ενέργειας όσο και από άποψη ενεργειακής δημοκρατίας και καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Η κυβέρνηση θέτει έτσι τις ενεργειακές κοινότητες στην ίδια μοίρα με τα μεγάλα κεφαλαιουχικά επενδυτικά σχήματα, υπονομεύοντας την όποια δυναμική και επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την υστέρηση της χώρας μας στη συμμετοχή της κοινωνίας στην ενεργειακή μετάβαση. Η τωρινή κίνηση έρχεται σε συνέχεια και άλλων κυβερνητικών μέτρων που επιχειρούν να «αφοπλίσουν» τις ενεργειακές κοινότητες.

Η επίμαχη κυβερνητική παρέμβαση καταργεί την προτεραιότητα των ομαδοποιημένων αιτημάτων ομάδας αποτελούμενης αποκλειστικά από Ενεργειακές Κοινότητες, σε ότι αφορά το χρόνο εξέτασης του αιτήματος για να λάβουν Όρους Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, και θα αφορά τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1-1-2021 και μετά. Η κατάργηση επιχειρείται μέσω του άρθρου 38 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 «σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση», προσαρμογή στον Κανονισμό 2018/1999/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα …».

Με δεδομένο ότι ως σκοπός του νομοσχεδίου δηλώνεται η ορθή διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και η δράση για το κλίμα, η επίμαχη διάταξη για τις ενεργειακές κοινότητες έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο αυτό στόχο και οφείλει να αποσυρθεί.

Αν η κυβέρνηση επιδιώκει την αποτροπή καταστρατηγήσεων του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης από κατ΄ ουσίαν ολιγομελή κερδοσκοπικά σχήματα, οφείλει να εξετάσει άλλα μέτρα με ακριβή στόχευση, αντλώντας από αντίστοιχες ευρωπαϊκές Καλές Πρακτικές. Αν πάλι δυσκολεύονται να το κάνουν οι ίδιοι, ας αναζητήσουν συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών REScoop.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε δημόσιος κίνδυνος, για να αντιμετωπίζονται με… αφοπλισμό.

 

Photo by Los Muertos Crew from Pexels

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πολυτεχνείο 2020: άρωμα αυταρχισμού στην κυβερνητική απαγόρευση. Πορείες με συμβολικές αντιπροσωπείες και τήρηση προληπτικών μέτρων προτείνουν οι Πράσινοι.

Για άρωμα αυταρχισμού προειδοποιούν οι Πράσινοι, στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή και των κυβερνητικών αποφάσεων για απαγόρευση των εκδηλώσεων για την επέτειο της

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση Πράσινων, κόμματος Πειρατών Ελλάδας και κόμματος για τα Ζώα στην Αθήνα

Συναντήθηκαν στην Αθήνα εκπρόσωποι των Πράσινων (Βασιλική Γραμματικογιάννη, Μιχάλης Τρεμόπουλος, συνεκπροσωποι), Θανάσης Γούναρης (μέλος της Γραμματείας των Πράσινων και του κόμματος των Πειρατών), Χριστίνα Παπή