Ενότητα του Πράσινου χώρου σε γερά θεμέλια και όχι σε πήλινα πόδια

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Έμμεση απάντηση στην απόφαση του Συνεδρίου τους «Να ανοίξουμε δρόμους για ένα Πράσινο Κύμα και στην Ελλάδα» θεωρεί το νέο κόμμα των Πράσινων την πρόσφατη απόφαση των Οικολόγων Πράσινων για «Στρατηγική συνεργασιών». Μαζί και με την «Αποτίμηση Συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΟΠ 2015-2019» που ανάρτησαν στον ιστότοπό τους οι Οικολόγοι Πράσινοι πριν λίγες μέρες, ως απάντηση στην κριτική που δέχονται, επιβεβαιώνεται η πραγματικότητα του διχασμού και της συρρίκνωσης του οικολογικού χώρου στην Ελλάδα. Το νέο κόμμα των Πράσινων τονίζει την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας αξιόπιστος Οδικός Χάρτης ανασύνθεσης του πράσινου χώρου.

 

Η Επιστολή:

Προς: Πολιτική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Κοινοποίηση: Κόμμα για τα Ζώα, Πράσινη Αριστερά.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, στους Οικολόγους Πράσινους,

Οι Πράσινοι σας ευχαριστούμε για την κοινοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Πανελλαδικού σας Συμβουλίου για τη στρατηγική συνεργασιών του κόμματός σας, λίγο μετά τη δημοσιοποίησή της. Με ενδιαφέρον διαπιστώνουμε ότι απντά έμμεσα και στην πρότασή μας για το Φόρουμ Πράσινου Διαλόγου. Σημαντική είναι η αναφορά σας στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, που συνεργάζεται με κινήματα και κόμματα που συμφωνούν και υπηρετούν τις αρχές του. Ενδιαφέροντα στοιχεία περιέχει και η αποτίμηση της κυβερνητικής σας συμμετοχής, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας.

Το πνεύμα των δύο πολιτικών σας κειμένων, σε συνδυασμό και με την απόφαση του δικού μας συνεδρίου επιβεβαιώνει την πραγματικότητα του διχασμού και της συρρίκνωσης του οικολογικού χώρου στην Ελλάδα, όπως διαμορφώθηκε σταδιακά το 2014-2019 και κορυφώθηκε στις εθνικές εκλογές του 2019: η μία πλευρά υπερασπίζεται πολιτικά τα πεπραγμένα εκείνης της εποχής, η άλλη τα θεωρεί οδυνηρή ήττα για τις ιδέες μας. Στις συνθήκες αυτές, όπου οι αποστάσεις και η συναισθηματική φόρτιση είναι ακόμη μεγάλες, καμιά από τις δύο πλευρές δεν είναι ρεαλιστικό να συσπειρωθεί γύρω από την άλλη.

Ωστόσο, είμαστε δύο κόμματα με κοινές καταβολές και είναι θετικό ότι συνομιλούμε μεταξύ μας. Η οικοδόμηση ενός ενιαίου, ισχυρού και αυτόνομου Πράσινου κόμματος αποτελεί και δικό μας στρατηγικό στόχο, όπως θα διαβάσατε στην απόφαση του συνεδρίου των Πράσινων. Η ενότητα αυτή χρειάζεται να στηριχθεί στην πολιτική, οργανωτική και οικονομική ανεξαρτησία του πράσινου χώρου. Εκτίμησή μας ως Πράσινων, είναι ότι ένας τέτοιος στόχος χρειάζεται πίστωση χρόνου και προσεκτικά, σταδιακά βήματα.

Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε μαζί έναν αξιόπιστο Οδικό Χάρτη ανασύνθεσης του χώρου μας, όπου η προσέγγιση και η αποκατάσταση της απαραίτητης εμπιστοσύνης μπορούν να έρθουν μόνο σταδιακά: με τη διασφάλιση ισότιμης πράσινης εκλογικής συνεργασίας, με μαχητική εκλογική εκστρατεία σε κλίμα αλληλοσεβασμού, με από κοινού διατήρηση της πράσινης αυτονομίας, που να αφορά και το ενδεχόμενο 2ου εκλογικού γύρου, με την εκτεταμένη ενεργοποίηση νέου κόσμου στις εκλογές και μετά από αυτές, με την έμπρακτη διαπίστωση ότι καμιά πλευρά δεν προσπαθεί να επιβληθεί στην άλλη.

Μέχρι τότε, κάθε πλευρά χρειάζεται τον δικό της χώρο και τη δική της πολιτική έκφραση. Το κρίσιμο είναι η δράση καθενός μας να διευρύνει συνολικά την απήχηση των πράσινων ιδεών στην κοινωνία και να μη λειτουργεί αντιπαραθετικά.

Στα πρακτικά ζητήματα:

  • Η πρότασή σας για επιτροπές διερεύνησης των όρων ενδεχόμενης πράσινης εκλογικής συνεργασίας, συμπίπτει κατά το μεγαλύτερο μέρος με την αντίστοιχη δική μας, και μας βρίσκει σύμφωνους.
  • Στα προγραμματικά, προτεραιότητα αποτελεί για μας η διερεύνηση ζητημάτων μεγάλης σημασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε ούτε τριβές ούτε εκπτώσεις από τις πράσινες αξίες: στα θέματα αυτά θεωρούμε ότι ανήκουν η εξωτερική πολιτική με τις γειτονικές χώρες, χωροθέτηση των ΑΠΕ που να εξισορροπεί την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της βιοποικιλότητας και του τοπίου, πραγματικά δίκαιη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά και το τι θέλουμε να αλλάξει τα επόμενα χρόνια στα δικαιώματα των ζώων: κτηνοτροφία, γούνες, ζώα συντροφιάς.
  • Προγραμματική συμπόρευση και κοινές παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν εύκολα, μόλις διασφαλιστεί ότι υπηρετούν ένα κοινό πράσινο πολιτικό σχέδιο.

Από τις αρχές της Πολιτικής Οικολογίας, η πιο επίκαιρη σήμερα είναι ίσως η συναίνεση. Ύστερα από τόσες πληγές, η ενότητα χρειάζεται να στηριχθεί σε γερά θεμέλια, ώστε να μην έχει πήλινα πόδια.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

«Ο εθνικισμός είναι αδιέξοδος. Να σταματήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο!»

Κοινή δήλωση Ελλήνων και Τούρκων Πράσινων Να σταματήσουν αμέσως κάθε έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο ως μέτρο οικοδόμησης της ειρήνης