Διάλογος συνεργασίας με το Κόμμα για τα Ζώα

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της πρότασης των Πράσινων για Φόρουμ Πράσινου Διαλόγου με στόχο τη διερεύνηση πιθανής εκλογικής σύμπραξης με τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της πολιτικής οικολογίας έγιναν και γίνονται επαφές, συζητήσεις και συνδιοργανώσεις με άλλα κόμματα όπως το Κόμμα για τα Ζώα. Δημοσιεύουμε παρακάτω τον γραπτό διάλογο που ακολούθησε την πρόταση για το Φόρουμ.

 


11 Μαΐ 2021

Απάντηση του Κόμματος για τα Ζώα στην πρόταση των Πράσινων για τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ για διάλογο και εκλογική συμπαράταξη των δυνάμεων της Πολιτικής Οικολογίας

1. Η πρόταση για ενότητα των Πράσινων δυνάμεων δεν μας αφορά. Εκπροσωπούμε ένα διαφορετικό, αυτοτελές πολιτικό ρεύμα, την Πολιτική Φιλοζωία! Είμαστε μιας διεθνής πολιτική αντίληψη για τα ζώα, τη φύση και τους ανθρώπους, που υπερβαίνει τους «Πράσινους», στο βαθμό που αυτοί, τουλάχιστο έως σήμερα:

(α) Ενισχύουν ή αδιαφορούν για την κτηνοτροφία, αγνοώντας ή παραβλέποντας πως είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες της Κλιματικής Κρίσης και ο βασικός υπεύθυνος για την 6η Μαζική Εξαφάνιση των Ειδών και για τη μη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής μας.

(β) Στο όνομα της «πολυθεματικής» πολιτικής τους και της συμμετοχής τους σε κυβερνητικά σχήματα, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι Πράσινοι υποβαθμίζουν συστηματικά την ευζωία των ζώων και την προστασία της φύσης. Πρόσφατα, στην Ελλάδα, είδαμε ιστορικά στελέχη της Πολιτικής Οικολογίας που συμμετείχαν στην κυβέρνηση:
• να θεωρήσουν το κυνήγι εργαλείο (sic) περιβαλλοντικής διαχείρισης,
• να μην καταψηφίζουν τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων από τις ελληνικές θάλασσες,
• να καθιερώνουν τη σφαγή των ζώων χωρίς αναισθησία,
• να αποδέχονται τη γουνοποιία ως μοχλό… ανάπτυξης,
• να… επιδοτούν συστηματικά την κτηνοτροφία κ.ά.

2. Για εμάς, κρίσιμα πολιτικά ζητήματα είναι η απελευθέρωση των ζώων, η φυτοφαγική μετάβαση και ο οικολογικός μετασχηματισμός (ο οποίος προϋποθέτει τα δύο προηγούμενα). Αυτά όμως, ελάχιστα απασχολούν τα κόμματα του προτεινόμενου φόρουμ προς το παρόν. Είναι χαρακτηριστικό πως στα πολυσέλιδα ντοκουμέντα του συνεδρίου σας (απόφαση συνεδρίου, απόφαση για τη συγκυρία και πρόσκληση στο φόρουμ) η λέξη «ζώα» αναγράφεται μόνο… στον τίτλο του κόμματός μας!)

Είναι προφανές πως η πολιτική απόσταση που μας χωρίζει, στα ζητήματα που είναι για εμάς σημαντικά, καθιστά άκυρη και/ή άκαιρη κάθε σκέψη για πολιτική και εκλογική μας συμπόρευση.

Αν προχωρούσαμε σε αυτή την κατεύθυνση, η συγκόλλησή μας θα συσκότιζε το στίγμα όλων μας και θα μας δημιουργούσε άβολες και δυσάρεστες καταστάσεις.

Η εμπειρία μας διδάσκει πως αυτού του είδους οι συμπαρατάξεις, ακόμα και όταν προκύπτουν από ευγενή κίνητρα, είναι θνησιγενείς και δημιουργούν εντέλει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.

Σε ότι μας αφορά, έχουμε επιλέξει να διεκδικούμε την εντολή των πολιτών με καθαρό και ολοκληρωμένο τρόπο. Θέλουμε υποστήριξη για να εφαρμόζουμε το σύνολο των πολιτικών μας προτάσεων για τα ζώα, για τη φύση και για τους ανθρώπους. Eννοούμε αυτή να τη ζητούμε από τους ψηφοφόρους με καθαρό τρόπο, ως αυτοτελής πολιτική δύναμη. Θεωρούμε πως μόνο έτσι θα σφυρηλατήσουμε με τους πολίτες μακροπρόθεσμους και βιώσιμους πολιτικούς δεσμούς, ικανούς να προωθούν τις πολιτικές μας και όχι τους πολιτικούς μας.

Θέλουμε ασφαλώς να έχουμε καλές πολιτικές σχέσεις και με εσάς, τους Πράσινους και με όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Οικολογίας, όπως εξάλλου και με όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Σκοπεύουμε να συνεννοούμαστε μαζί σας για να αναλαμβάνουμε κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες, να υλοποιούμε κοινές δράσεις και να οργανώνουμε κοινές εκδηλώσεις, ιδίως για την Κλιματική Κρίση, τη Βιοποικιλότητα και τη Βιωσιμότητα, τρεις ενότητες που, τουλάχιστο στις διακηρύξεις, αποτελούν προτεραιότητα για εσάς και για εμάς, παρά τις μεγάλες διαφορές στο πώς τις αντιμετωπίζουμε.

Προτιμούμε όμως αυτό να γίνεται σε διμερή ή σε ανοικτή, κατά περίσταση, πολυμερή βάση. Θεωρούμε σημαντικό οι πολιτικές μας σχέσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αντιστοιχούν στην πολιτική πραγματικότητα και στην ιδιοσυστασία του καθενός. Σε κάθε περίπτωση, σας ευχαριστούμε για την πρότασή σας και ευχόμαστε καλή τύχη σε όλα τα κόμματα της Πράσινης συμπαράταξης

Οι Επικεφαλής, το Συντονιστικό και το Πανελλαδικό του Κόμματος για τα Ζώα

 


13 Μαΐου 2021

Προς τους Επικεφαλής, το Συντονιστικό και το Πανελλαδικό του Κόμματος για τα Ζώα

Σχετικά με την απάντησή σας στην πρόταση που καταθέσαμε για συμμετοχή του Κόμματος για τα Ζώα στο Φόρουμ πράσινου διαλόγου και εκλογικής συνεργασίας

Αγαπητές/οί φίλες/-οι,

Λάβαμε και διαβάσαμε με ενδιαφέρον την απάντησή σας στην πρόσκλησή μας. Από την πλευρά μας θα θέλαμε, καταρχήν, να διευκρινίσουμε ότι η απόφαση του συνεδρίου μας δεν αναφέρεται μόνο στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως Πράσινες αλλά και σε όσες τοποθετούνται στις «παρυφές της πολιτικής οικολογίας». Στις παρυφές αυτές θεωρούμε ότι κινούνται διακριτά πανευρωπαϊκά ρεύματα, όπως τα Πειρατικά κόμματα και η Πολιτική Φιλοζωία.

Οι Πράσινοι σεβόμαστε απόλυτα τη συλλογιστική σας και τις επιλογές σας. Εξάλλου, τα πράσινα κόμματα έχουν βιώσει τους «ολίγον πράσινους» που κοσμούν άλλους πολιτικούς σχηματισμούς κι επουδενί δε θέλουμε να μας εντάξετε σε όσους κι όσες θα επιθυμήσουν «ολίγον από φιλοζωία».

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και «για την ιστορία» θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

α) Η συσχέτιση κτηνοτροφίας και βιωσιμότητας μας απασχολεί ιδιαίτερα:

  • στις προγραμματικές μας θέσεις, σημειώνουμε ότι «αμφισβητούμε εκ βάθρων το βιομηχανικό κτηνοτροφικό μοντέλο»,
  • στις προτάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας για την Πράσινη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία, η απεξάρτηση από τη βιομηχανία γούνας είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες, παρόλο που εστιάζουμε στους λιγνιτικούς δήμους, όπου δεν υπάρχουν εκτροφεία και εργαστήρια.
  • στο κόμμα μας λειτουργεί από την ίδρυσή του μόνιμη Θεματική Ομάδα για τα Ζώα.
  • δελτία των Πράσινων για θέματα ζώων το τελευταίο δίμηνο, θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας,
  • στα σχέδιά μας για το άμεσο μέλλον, είναι και η επεξεργασία αναλυτικότερων προτάσεων για το τι πρέπει να αλλάξει κατά προτεραιότητα στην κτηνοτροφία. Με πολύ ενδιαφέρον θα ακούσουμε τις απόψεις σας.

β) Συμφωνούμε μαζί σας πως τμήμα του πολιτικού χώρου που θεωρητικά υπερασπιζόταν πράσινες ιδέες, το διάστημα 2015-2019 προέβη σε πολιτικές επιλογές, οι οποίες απέχουν πολύ από τις αρχές και τις αξίες της πολιτικής οικολογίας. Σύνδεσμος για τη σχετική απόφασή του Συμβουλίου μας είναι ενσωματωμένος στην πολιτική μας απόφαση. Στην ίδια πολιτική μας απόφαση αποτυπώνεται και η σημασία που δίνουμε στην κριτική αποτίμηση της εμπειρίας αυτής από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ώστε να μπορούμε να είμαστε στοιχειωδώς αξιόπιστοι προς την κοινωνία ότι τέτοια αρνητικά δεν θα επαναληφθούν Είναι ακριβώς αυτή η -για μας- αρνητική εμπειρία της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (και τους ΑΝ.ΕΛΛ…), που καθιστά αναγκαίο να συνομιλήσουμε με πολιτικούς σχηματισμούς, οι οποίοι εντάσσουν το πρόγραμμά τους στο πλαίσιο βιωσιμότητας και οικολογικού και μετασχηματισμού των κοινωνιών. Η ενδυνάμωση των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν τη βιωσιμότητα, τις καθιστά αποτελεσματικότερες κι αυτό είναι μέλημά μας.

γ) Ως μικρό κόμμα θέτουμε μικρούς στόχους. Δεν προτείναμε ούτε συγκόλληση, ούτε συμπαράταξη, ξεκινάμε με το Πράσινο Φόρουμ ώστε, εξασφαλίζοντας τη συνύπαρξη, να εξετάσουμε τις προοπτικές της ιδέας εκλογικής συνεργασίας. Σας υπενθυμίζουμε πάντως πως ως Πράσινοι έχουμε δεχτεί το ελληνικό Κόμμα των Πειρατών ως συνιδρυτικό μας κόμμα. Κι αυτό χωρίς να έχει τεθεί ζήτημα διάλυσης ή ενσωμάτωσής του, ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το ξεχωριστό ρεύμα και τις ξεχωριστές καταβολές του.

Αγαπητές/οί φίλες/οι,

Έχουμε αποφασίσει να λειτουργούμε ανοικτά και με ειλικρίνεια τόσο εντός όσοι κι εκτός κομματικών τειχών. Θεωρούμε την πρότασή μας και έγκυρη και επίκαιρη. Έγκυρη γιατί έρχεται να απαντήσει σε υπαρκτά αδιέξοδα κι επίκαιρη γιατί έτσι την καθιστά η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό χαιρόμαστε που αναγνωρίζετε πως υπάρχει κοινό πεδίο ανάληψης πρωτοβουλιών (κλιματική κρίση, βιοποικιλότητα, βιωσιμότητα), το οποίο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε!

Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Οι συνεκπρόσωποι των Πράσινων
Αλία Παπαγεωργίου
Θανάσης Γούναρης

Ο Συντονιστής της Γραμματείας των Πράσινων
Αριστείδης Παπαδάκης

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλος χιονιάς, μεγάλες ευθύνες!

Πράσινοι: Να ετοιμαστούμε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ήρθαν για να μείνουν Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο τρόπος, που