ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Απόφαση του Συνεδρίου των Πράσινων 24 Απριλίου 2021

Αφιερωμένη στον Μιχάλη Τρεμόπουλο και στη μάχη του να είναι σύντομα ξανά μαζί μας, ενεργός και υγιής.

 

1. Πλαίσιο

Η πανδημία και η πρωτοφανής συγκυρία, την οποία βιώνουν οι πολίτες και όλος ο πλανήτης, κάνουν δραματικά επίκαιρες τις πράσινες προτάσεις. Η δημιουργία των Πράσινων ήδη έχει επηρεάσει τις εξελίξεις στον χώρο της πολιτικής οικολογίας, που αναζητά τρόπους ανασυγκρότησης ώστε να εκφραστεί και στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό πράσινο κύμα.

Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων!

Είναι πεποίθηση των Πράσινων ότι μόνον ενωμένος και αυτόνομος θα καταφέρει ο πράσινος χώρος να προάγει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις αρχές του και τις επιδιώξεις του για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Γι’ αυτό, εκτός από ανεξάρτητα στελέχη του Οικολογικού κινήματος και του εναλλακτικού χώρου, συμμετέχουν ήδη ως ιδρυτικά μέλη των Πράσινων τα κόμματα:

– οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη, που είχαν συμμετάσχει και στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019,

– το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, που είναι τακτικό μέλος του PPI (πειρατική Διεθνής) και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των πειρατών(PPEU), με 4 ευρωβουλευτές στην ομάδα Greens/EFA του ευρωκοινοβουλίου.

Οι Πράσινοι έχουν δημιουργηθεί ως κόμμα για να καλύψουν την ανάγκη αυτόνομης, μαζικής και ενωτικής πορείας του πράσινου χώρου στην Ελλάδα και σε αυτήν θα επιμείνουμε, με υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες. Θεωρούμε, λοιπόν, δεδομένη την απόφασή μας για συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Και ταυτόχρονα κλιμακώνουμε την προσπάθεια συγκέντρωσης υλικών και ανθρώπινων πόρων, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση γύρω από τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες μας.

Βεβαίως, συνεχίζει να μας απασχολεί το ζήτημα της συσπείρωσης και της ανάπτυξης του πράσινου χώρου. Το ίδιο μας απασχολεί και το έλλειμμα διαφοροποίησης των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ) από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτημα που συνεχίζουμε να το βρίσκουμε μπροστά μας, από τους πολίτες και τα ΜΜΕ. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η Πρωτοβουλία για την ίδρυση των Πράσινων είχε δημιουργηθεί το καλοκαίρι του 2019, μετά τη συμμετοχή των ΟΠ για τρίτη φορά στα ψηφοδέλτια άλλου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σαφές ότι η δημιουργία του νέου αυτόνομου κόμματος των Πράσινων όχι μόνο ήταν επιβεβλημένη αλλά και καθυστέρησε σημαντικά. Γι’ αυτό και σήμερα συσπειρώνονται στο κόμμα των Πράσινων όσοι υπηρέτησαν την ιδέα της αυτονομίας διαχρονικά και με συνέπεια, χωρίς προσωπικές σκοπιμότητες και οφέλη.

Οι Πράσινοι επιθυμούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος της ανάπτυξης των πράσινων ιδεών. Γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει να αποφύγουμε δημόσια αντιπαράθεση με τους ΟΠ και είχαμε προσκαλέσει τους δύο νέους συν-εκπροσώπους τους και τοποθετήθηκαν στη μεγάλη διεθνή εκδήλωσή μας με Πράσινους από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το ευρωκοινοβούλιο.

2. Το ζήτημα των συνεργασιών

Οι Πράσινοι αγωνίζονται για πολιτικές που θα βάλουν φρένο στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την κοινωνική αποσύνθεση. Πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ευημερίας, κάνοντας ειρήνη με τη φύση. Στη γεωργία, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες, στην αλιεία, στις καινοτόμες ιδέες, αλλά και στα θέματα της ειρήνης και της συνοχής της κοινωνίας. Οι Πράσινοι της δράσης, των κινημάτων, της αλληλεγγύης θέλουν να αλλάξουν τη ζωή εδώ και τώρα.

Η αυτονομία αλλά και η ενότητα του Πράσινου χώρου αποτελούν μονόδρομο, ώστε να είμαστε παρόντες και δυνατοί στην κοινωνία και τους πολιτικούς θεσμούς. Θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν νέο, ενιαίο, αξιόπιστο, αυτόνομο, ισχυρό Πράσινο φορέα, συσπειρώνοντας τον κόσμο των δράσεων και της δημιουργίας. Εκτιμούμε πως μόνον η αυτόνομη και δυναμική πράσινη παρουσία στη Βουλή μπορεί να εξασφαλίσει σεβασμό και υλοποίηση των πράσινων προγραμματικών θέσεων. Γι’ αυτό και έχουμε προχωρήσει σε κριτική αποτίμηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΠ κατά την περίοδο 2015-2019.

Είναι πεποίθησή μας ότι μόνο ενωμένος και αυτόνομος θα καταφέρει ο χώρος μας να προάγει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις αρχές του και τις επιδιώξεις του για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό οι Πράσινοι παίρνουμε πρωτοβουλίες για ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και με άλλα πράσινα σχήματα και ανένταχτα πρόσωπα του πράσινου χώρου στην Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση ενός ενιαίου, αυτόνομου και δυναμικού πράσινου σχήματος, το έκτακτο Συνέδριο των Πράσινων συζήτησε την εξειδίκευση της τακτικής μας στη συγκυρία και την προετοιμασία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πάντως, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) δεν έχουν ακόμη ανακτήσει πλήρως την πολιτική τους αυτονομία, όπως άλλωστε εκτιμούσαν πολλοί στον πράσινο χώρο. Ακόμη και νεότερες εξελίξεις, που αφορούν τους συσχετισμούς στο εσωτερικό τους, οφείλονται στην πίεση που ασκείται από την ύπαρξη και δράση των Πράσινων. Από την πλευρά μας είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο για ένα μεγάλο και αυτόνομο πράσινο κόμμα στην Ελλάδα! Συνεπώς, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, όμως επιμένουμε ιδιαίτερα στην πολιτική, ιδεολογική και οικονομική αυτονομία του χώρου μας απέναντι στις άλλες πολιτικές οικογένειες και δεν είμαστε διαθέσιμοι να τη δούμε να τίθεται πάλι σε κίνδυνο.

Γι’ αυτό και θέτουμε ως ζήτημα κομβικής σημασίας για μια ουσιαστική προσέγγιση με άλλες πράσινες δυνάμεις -εντός και εκτός ΟΠ- όχι μόνο μια φραστική διακήρυξη της αυτονομίας αλλά και τη δημόσια κριτική αποτίμηση της περιόδου συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Επιπλέον, ένα σημαντικό ζήτημα που έθεσε και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (ΕΠΚ) στη συνάντηση μας τον Φεβρουάριο του 2020, είναι και η ανάγκη διακοπής των πολιτικών και οικονομικών δεσμών των ΟΠ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, ζητάμε την εγκατάλειψη όλων των σημερινών δεσμών που μπορούν να ερμηνεύονται από ευρύτερο κόσμο ως οργανωτική, πολιτική, οικονομική και εργασιακή εξάρτηση από άλλο κόμμα, με πρακτικές αμφίβολης νομιμότητας, που αφήνουν τον χώρο έκθετο σε κατηγορίες για παράτυπες ή και παράνομες πρακτικές, σε μια εποχή συνεχιζόμενης αμφισβήτησης του ήθους και της αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού.

3. Φόρουμ Πράσινου Διαλόγου

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Πράσινοι της αυτονομίας είναι εδώ και θα εκπροσωπηθούν δυναμικά στην επόμενη Βουλή!

Ταυτόχρονα, προτείνουμε τη δημιουργία ενός Φόρουμ Πράσινου Διαλόγου,με στόχο τη διερεύνηση πιθανής εκλογικής σύμπραξης με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία θεωρητικά τοποθετούνται πολιτικά εντός της πολιτικής οικολογίας ή στις παρυφές της. Αποκλείουμε πολιτικούς σχηματισμούς, οι οποίοι, αν και αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της πολιτικής οικολογίας, έχουν ανοιχτό δίαυλο με τον εθνολαϊκισμό ή θέσεις και πρακτικές που δεν συνάδουν με τις πράσινες αξίες.

Και καταθέτουμε μια πρόταση που αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν, πιθανόν και σύντομα. Επειδή ενδέχεται να έχουμε δύο γύρους εκλογών, η πρόταση στοχεύει στην επιτυχή συμμετοχή στον «α΄ γύρο» αλλά και στη διασφάλιση ότι θα τηρηθεί κοινή στάση και στον «β’ γύρο» πάντα με γνώμονα τη διατήρηση της αυτόνομης προοπτικής του πράσινου χώρου.

Στο Φόρουμ Πράσινου Διαλόγου, οι Πράσινοι βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή πέντε κομμάτων, που είναι κατά αλφαβητική σειρά: Κόμμα για τα Ζώα, Κόμμα Πειρατών, Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινη Αριστερά, Πράσινοι. Σημειώνουμε ότι, παρόλο που το Κόμμα Πειρατών συμμετέχει στους Πράσινους, για ουσιαστικούς αλλά και επικοινωνιακούς λόγους, επειδή εκπροσωπεί ένα ιδιαίτερο πανευρωπαϊκό ρεύμα, προτείνεται να υπάρχει διακριτή συμμετοχή και αναφορά σε αυτό.

Για να λειτουργήσει και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα σε ένα τέτοιο Φόρουμ πράσινου διαλόγου,θα πρέπει:

  • να υπάρχει διάθεση για σύνθεση και να διαμορφωθεί πειστικό πράσινο πρόγραμμα χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αρχής, όπως εξωτερική πολιτική, μεταφορών (οριοθέτηση απέναντι σε συμφέροντα οδικών εμπορευματικών μεταφορών), ενέργειας (ΚΑΙ κλιματικοί στόχοι ΚΑΙ βιοποικιλότητα) κ.ά.
  • να υιοθετηθεί κοινός εκλογικός τίτλος με σαφές πράσινο πρόσημο, εύκολα αναγνωρίσιμος από τους πολίτες που μας ενδιαφέρουν. να υπάρχει ορθολογισμός και δικαιοσύνη στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις
  • να είναι επωφελής η συνεργασία για όλα τα μέρη που συμμετέχουν
  • να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση στην άποψη των άλλων, στο πλαίσιο των πράσινων αρχών, ακόμη και όταν υπάρχει διαφωνία
  • να υπάρχει μια αίσθηση της συντροφικής σχέσης, ακόμα και αν τα κόμματα-μέλη είναι διαφορετικά σε μέγεθος.

Το Φόρουμ Πράσινου Διαλόγου, που προτείνουμε, θέλουμε και ελπίζουμε να λειτουργήσει ως το εφαλτήριο και να ανοίξει δρόμους για ένα Πράσινο Κύμα και στην Ελλάδα: τόσο στις κάλπες, όσο και στην καθημερινή ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων πολιτών στα ζητήματα της Πράσινης Ατζέντας.

Για τα επόμενα βήματα, το Συνέδριο των Πράσινων εξουσιοδοτεί το Συμβούλιο του κόμματος για τους αναγκαίους χειρισμούς και την τελική συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση 13 Μαρτίου 2022 για την έμφυλη διάσταση της μετανάστευσης και του προσφυγικού

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε βίντεο. Οι Πράσινοι διοργάνωσαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Η έμφυλη

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Παρακολουθήσεις: η Δημοκρατία στο στόχαστρο!

«Ο εκσυγχρονισμός ενός κράτους αρχίζει από τον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας του» Ταντέους Κονβίτσκι   Δεν αποτελεί έκπληξη για το νέο κόμμα των Πράσινων η αποκάλυψη