Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να παρακάμπτει το κράτος δικαίου

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Έκκληση προς την ηγεσία των Πράσινων ευρωβουλευτών για παρέμβαση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό: να ισχύσει το Κράτος Δικαίου και στην απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα.

Έκκληση προς την ηγεσία των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για παρέμβαση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες του Κράτους Δικαίου και στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, απηύθυναν οι συνεπρόσωποι των Πράσινων και οι δύο πρώην ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στο νέο κόμμα.

Στην έκκληση επισημαίνονται οι συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο από την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη όσο και από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επίσημο θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επισημαίνεται, επίσης, η σχετική έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ τονίζεται και η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι ο Νόμος οφείλει να εφαρμόζεται για όλους.

Αν η απεργία πείνας δεν λήξει σύντομα, με επικράτηση της νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου, θα είναι η πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα από το 1982 που θα έχουμε θάνατο απεργού πείνας. Στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης σχεδόν αποσιωπάται η διάσταση του Κράτους Δικαίου. Ενδεχόμενος θάνατός του, όμως, θα πυροδοτήσει κύμα εκτεταμένων βίαιων πρακτικών και αντίστοιχης καταστολής, που θα έστρεφε την ελληνική κοινωνία σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις, προσφέροντας σοβαρά μικροκομματικά και εκλογικά οφέλη στη σημερινή κυβέρνηση, ιδίως ενόψει πιθανών πρόωρων εκλογών. Η χώρα θα πλήρωνε μόνιμο βαρύ τίμημα, με υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και περαιτέρω συρρίκνωση του Κράτους Δικαίου, καθώς έχει ήδη διχαστεί και το δικαστικό σώμα.

Τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, που ήρθαν μετά την αποστολή της έκκλησης, αποτελούν προειδοποίηση για το πόσο εύκολα μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου το κλίμα έντασης και η κλιμάκωση της βίας. Δεν αρκεί πια να καταδικάζουμε απλώς τη βία, από όπου και αν ασκείται: είναι επείγον να κάνει κάθε πλευρά, και κυρίως η κυβέρνηση, όλα όσα της αναλογούν για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να προλάβουμε μια ακόμη χειρότερη έκρηξη.

Με τα δεδομένα αυτά, οι Πράσινοι απευθύνουν έκκληση στην ηγεσία της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών να μεταφέρουν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαζί με την υπενθύμιση ότι το Κράτος Δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι καμιά χώρα μέλος δεν έχει δικαίωμα να το παρακάμπτει.

Όπως τονίζεται στην έκκληση, που συντάχθηκε στις 5 Μαρτίου, «οι Πράσινοι, δεν θα θέλαμε να δούμε μια νέα γενιά νέων να μπαίνουν στον πειρασμό αδιέξοδων ένοπλων ομάδων και να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για νέους γύρους καταστολής και για νόμους που θα συρρικνώνουν τις ελευθερίες των πολιτών. Αντίθετα, το όραμά μας είναι νέα κύματα μη βίαιου ακτιβισμού για κλιματική, περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη και αλλαγή».

Την έκκληση υπογράφουν οι συν-εκπρόσωποι των Πράσινων Αλία Παπαγεωργίου και Θανάσης Γούναρης, καθώς και οι πρώην ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος, που συμμετέχουν και αυτοί στο νέο κόμμα των Πράσινων. Απευθύνεται προς τη Σκα Κέλερ και τον Φιλίπ Λάμπερτς, συμ-προέδρους της πολιτικής ομάδας των Πράσινων/ Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στη Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέα της ίδιας πολιτικής ομάδας, ενώ κοινοποιείται και σε όλους τους Πράσινους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελευθεριών- LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από το Κόμμα Ελλήνων Πειρατών, που συμμετέχει στο εγχείρημα των Πράσινων, η ίδια έκκληση προωθήθηκε και στους 4 ευρωβουλευτές των Πειρατών που ανήκουν και αυτοί στην ίδια πολιτική ομάδα με τους Πράσινους.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της έκκλησης:

 

Επείγον ζήτημα Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, με δυνητικά επικίνδυνες προεκτάσεις

Προς:
Ska Keller, συμ-πρόεδρο της ομάδας των Πράσινων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Philip Lamberts, συμ-πρόεδρο της ομάδας των Πράσινων/EFA στο Ευρ. Κοινοβούλιο
Βούλα Τσέτση, γεν. γραμματέα της ομάδας των Πράσινων/EFA στο Ευρ. Κοινοβούλιο
Κοινοποίηση:
Ευρωβουλευτές των Πράσινων/EFA, μέλη της Επιτροπής Ελευθεριών-LIBE

 

Αγαπητοί φίλοι Πράσινοι,

Επικοινωνούμε επειγόντως μαζί σας για απεργία πείνας κρατουμένου στη χώρα μας, την πρώτη σε ευρωπαϊκή χώρα, από το 1982, που πιθανόν να οδηγήσει σε θάνατο.

Ακόμη ανησυχητικότερο είναι ότι αίτημα του απεργού πείνας είναι απλώς να ισχύσει και γι’ αυτόν το Κράτος Δικαίου, και ότι τόσο οι αρχές των φυλακών όσο και η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθούν να το αποφεύγουν.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εκτίει ποινή πολλαπλής ισόβιας κάθειρξης, κυρίως για την ενεργή του συμμετοχή σε 11 πολιτικές δολοφονίες της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», υπεύθυνης για 23 δολοφονίες στην Ελλάδα από το 1975 μέχρι το 2000. Το 2002, μετά τη σύλληψη των άλλων μελών, ο Κουφοντίνας παραδόθηκε ειρηνικά στο αρχηγείο της Αστυνομίας για να δικαστεί. Στην απολογία του ήταν ο μόνος που υπερασπίστηκε πολιτικά τη δράση της οργάνωσης. Από τότε έχει διακόψει τους δεσμούς του με τους υπόλοιπους και για 20 σχεδόν χρόνια ήταν κατά βάση νομοταγής κρατούμενος.

Η τωρινή του απεργία πείνας έχει κηρυχθεί ως διαμαρτυρία για παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας. Ο νόμος 4760/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα από την τωρινή συντηρητική κυβέρνηση, αποκλείει κράτηση σε αγροτικές φυλακές για καταδικασμένους για τρομοκρατία και προβλέπει την επιστροφή τους στην αντίστοιχη προηγούμενη φυλακή. Με τη μεταγωγή του σε διαφορετική φυλακή από αυτή που κρατούνταν πριν, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας όπου ζει η οικογένειά του, ο Κουφοντίνας κατέθεσε επίσημο αίτημα για μεταγωγή του όπου ορίζει ο νόμος, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Η δικηγόρος του προσπάθησε να καταθέσει δικαστικό αίτημα, αλλά παραμένει σε αδυναμία να το κάνει, καθώς φαίνεται ότι της αρνούνται πρόσβαση στην απόφαση των σωφρωνιστικών αρχών για τη μεταγωγή του. Μετά από αυτά, ξεκίνησε απεργία πείνας στις αρχές Ιανουαρίου.

Τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη (1) ως Ανεξάρτητη Αρχή, όσο και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2) ως θεσμικός σύμβουλος του κράτους για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν εκδώσει επίσημες συστάσεις υπέρ του αιτήματός του να λάβει την επίμαχη απόφαση. Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας (3) έχει επίσης υποστηρίξει δημόσια τα αιτήματά του, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να εκπληρώσουν το καθήκον τους να προστατεύσουν το δικαίωμά του στη ζωή. Η Ντόρα Μπακογιάννη, εξέχουσα συντηρητική πολιτικός (και πρώην υπουργός Εξωτερικών) με ευαίσθητη προσωπική εμπλοκή, καθώς ο Κουφοντίνας ήταν ο εκτελεστής στη δολοφονία του συζύγου της το 1989, έχει επίσης δηλώσει ότι ο Νόμος οφείλει να εφαρμόζεται για όλους.

Παρόλα αυτά, τόσο οι αρχές των φυλακών όσο και η ελληνική κυβέρνηση τηρούν σκληρή στάση σε ένα θέμα που φαίνεται καθαρά ζήτημα Κράτους Δικαίου, ενώ υιοθετούν ρητορική ότι ο απεργός πείνας ζητεί απλώς «προνομιακή μεταχείριση» και ότι «το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από έναν αμετανόητο τρομοκράτη».

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, η παράκαμψη αυτή του Κράτος Δικαίου να στηρίζεται σε πολιτικούς υπολογισμούς, καθώς η διάσταση του Κράτους Δικαίου ελάχιστα παρουσιάζεται από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Ως πρώην εκτελεστής που δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τις πράξεις του (παρόλο που οι δηλώσεις του μιλούν τώρα για συνέχιση της πάλης «με άλλους τρόπους»), ο Κουφοντίνας δεν είναι καθόλου συμπαθής στον μέσο Έλληνα: σε πρόσφατη δημοσκόπηση, 60% ευνοούσαν σκληρή στάση και μόνο 15% συμβιβαστική λύση. Από την άλλη, έχει τον σεβασμό των ριζοσπαστικών κινημάτων, με αρκετούς μαχητικούς νέους να φθάνουν μέχρι και σε ταύτιση με τις πράξεις του. Στην τωρινή απεργία πείνας του έχουν ήδη υπάρξει αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε αστυνομικούς και τράπεζες, ενώ η αστυνομία έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε ειρηνικές παρεμβάσεις αλληλεγγύης, συλλαμβάνοντας δεκάδες ακτιβιστές. Η πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εντείνεται, ενώ έχει διχαστεί ακόμη και το δικαστικό σώμα. Ενδεχόμενος θάνατος του απεργού πείνας θα πυροδοτήσει πιθανότατα σοβαρό κύμα επεισοδίων και βίας, που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα ενισχύσουν την υποστήριξη για το πρόγραμμα Νόμου και Τάξης της συντηρητικής ελληνικής κυβέρνησης. Καθώς οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν προκήρυξη πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες, κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τον έλεγχο της εξουσίας από τους συντηρητικούς, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα και του Κράτους Δικαίου σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Η τελική απόφαση για το κατά πόσο η σκληρή αυτή γραμμή θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους, φαίνεται ότι είναι τώρα στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού. Ενδεχόμενες επιπτώσεις από την πλευρά της Ε.Ε., θα είναι σίγουρα από τους παράγοντες που θα σταθμιστούν προσεκτικά.

Οι Πράσινοι είμαστε προσηλωμένοι βαθιά τόσο στη μη-βία όσο και στο Κράτος Δικαίου. Έχουμε λοιπόν την αγωνία να συμβάλουμε να προληφθεί έγκαιρα ένας φαύλος κύκλος σοβαρής βίας και καταστολής, που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις διαρκείας για το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Ως Πράσινοι, δεν θα θέλαμε να δούμε μια νέα γενιά νέων να μπαίνουν στον πειρασμό αδιέξοδων ένοπλων ομάδων και να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για νέους γύρους καταστολής και για νόμους που θα συρρικνώνουν τις ελευθερίες των πολιτών. Αντίθετα, το όραμά μας είναι νέα κύματα μη βίαιου ακτιβισμού για κλιματική, περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη και αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό σας ζητάμε να επικοινωνήσετε επειγόντως με το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού για τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προειδοποιώντας τον ότι το Κράτος Δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι καμιά χώρα μέλος δεν έχει δικαίωμα να το παρακάμπτει. Θα θέλαμε επίσης να του επισημάνετε επιτυχημένες εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου η επικράτηση του Κράτους Δικαίου βοήθησε να δημιουργηθεί κλίμα για αποκλιμάκωση της βίας και προώθηση κοινωνικής συμφιλίωσης και ειρήνης.

 

με θερμούς Πράσινους χαιρετισμούς

Άλια Παπαγεωργίου, συν-εκπρόσωπος των Πράσινων
Θανάσης Γούναρης, συν-εκπρόσωπος των Πράσινων
Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής στην ομάδα των Πράσινων
Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής στην ομάδα των Πράσινων

 

Σημειώσεις:
(1) https://www.cnn.gr/media/com_news/attachments/211/parembasi_synigoroy_toy_politi_gia_tin_metagogi_koyfontina.pdf
(2) https://thepressproject.gr/eleda-as-prytanefsei-epitelous-i-logiki-kai-to-kratos-dikaiou/
(3) https://www.cnn.gr/ellada/story/254191/h-diethnis-amnistia-gia-tin-apergia-peinas-toy-dimitri-koyfontina

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δημοκρατικό μοντέλο διαχείρισης προτείνουν οι Πράσινοι – Οικολογία στον Εβρο

Στα πλαίσια της εξόρμησης του κόμματος «Πράσινοι Οικολογία» στο νομό Έβρου, ο συμπρόεδρος Ηλίας Γιαννίρηςσυναντήθηκε στις 22/3/2024 με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Πρόεδρο του