Η κυβέρνηση να στηρίξει τους πολίτες της Εορδαίας

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Το γενικό lockdown, με τους ίδιους περιορισμούς σε όλη τη χώρα, δεν τεκμηριώνεται σε λόγους δημόσιας υγείας, υποστηρίζει το νέο κόμμα των Πράσινων. Και προβάλει ως παράδειγμα την περίπτωση της Εορδαίας, μια περιοχή που βρίσκεται σε μια προοπτική απολιγνιτοποίησης.

Η Εορδαία είναι μια από τις περιοχές όπου οι κάτοικοι της βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση κατά την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Από τις 16 Οκτωβρίου, η Εορδαία βρέθηκε σε lockdown και από τα μέσα του Δεκεμβρίου μπήκε στο αυστηρότερο lockdown της Ελλάδας και ένα από τα αυστηρότερα του κόσμου, ως κομμάτι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, με εξαίρεση αυτά που έχουν να κάνουν με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ από τις 6 το απόγευμα απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών.

Το είδος του lockdown δεν δικαιολογείται, όμως, καθώς η Εορδαία καταγράφει πολύ λίγα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία κυμαίνονται χονδρικά από 5 έως 10. Θα πρέπει να σημειωθεί και το σκάνδαλο του ΕΟΔΥ στις αρχές του μήνα, όταν αποδείχτηκε ότι για πολύ καιρό κρούσματα που είχαν βγει θετικά τον Νοέμβριο αλλά δεν είχαν ανακοινωθεί, είχαν προστεθεί ετεροχρονισμένα σε αυτά του Ιανουαρίου, κάτι που οδήγησε και σε μηνύσεις από κοινού των Δημάρχων Εορδαίας και Κοζάνης κατά παντός υπευθύνου. Να σημειωθεί, επίσης, ότι έχουν γίνει καταγγελίες πως τα κρούσματα που φθάνουν από άλλες περιοχές στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, το οποίο είναι και νοσοκομείο καταγραφής περιστατικών, προστίθενται στα κρούσματα του Δήμου Εορδαίας και όχι του Δήμου προέλευσης του ασθενούς!

Ο εγκλεισμός για ενάμιση μήνα σε αυτές τις συνθήκες -και τρεισήμισι συνολικά- έχει οδηγήσει ήδη κάποιες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο, με περισσότερα να αναμένονται όταν θα αρχίσουν να ανοίγουν και πάλι. Ο εγκλεισμός για τόσο χρονικό διάστημα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την ψυχική υγεία των πολιτών, κάτι φανερό και από τις τελευταίες έρευνες. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι στην καλύτερη περίπτωση ελλιπέστατα και μάλιστα σε μια Περιφέρεια που βρισκόταν στην πρώτη θέση όσον αφορά στην ανεργία. Θα πρέπει να σταματήσει η αναλγησία της κυβέρνησης και να δείξει την απαραίτητη ευαισθησία προς τους πολίτες της Εορδαίας και όχι να τους αντιμετωπίζει ως πολίτες Β’ κατηγορίας.

Ο παραλογισμός της πολιτικής της ενιαίας υγειονομικής περιφέρειας τηρείται για λόγους πολιτικής ανεπάρκειας. Είναι ακατανόητο γιατί τα γυμνάσια ήταν κλειστά στην Αττική όταν ήταν στο πορτοκαλί και ανοίγουν τώρα που κοκκίνισε. Πέρα από τους λόγους δημοκρατίας και προσωπικών ελευθεριών που περιορίζονται υπερβολικά με αυτή την πολιτική, υπάρχει πολύ μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος. Ακόμα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας η πολιτική αυτή είναι αναποτελεσματική, καθώς κουράζει τους πολίτες, ανεξάρτητα από το επίπεδο πραγματικού κινδύνου και διαμορφώνει μια κουλτούρα παράκαμψης της ουσίας των προφυλάξεων.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Οι εξορύξεις επιδεινώνουν την κλιματική κρίση

Εκδήλωση την Παρασκευή 6.12 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης Εκδήλωση για τις επιπτώσεις από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποιούν οι Πράσινοι, με τη

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλος Περίπατος στο κέντρο της Αθήνας:

Θετικό πρώτο βήμα, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αποτυχία χωρίς τολμηρά συμπληρωματικά μέτρα. Ασύμβατο με την κυβερνητική έκκληση για χρήση του ΙΧ όσο διαρκεί η πανδημία