Ας μιλήσουμε για το κάπνισμα!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

8 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο

Ο καπνός σκοτώνει περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα ετησίως, 6,7 εκατομμύρια απευθείας από το κάπνισμα, και περίπου 1,2 εκατομμύρια λόγω της έκθεσης σε περιβάλλον καπνού (παθητικό κάπνισμα).

Η καπνοβιομηχανία κρύβει την αλήθεια και προσελκύει τους ευάλωτους

Η καπνοβιομηχανία έχει κρύψει σκόπιμα τους πραγματικούς κινδύνους του καπνίσματος και τον εθιστικό χαρακτήρα του καπνού. Προσπαθούν πάντα να στοχεύουν στους ευάλωτους με τις διαφημίσεις τους. Σήμερα, πάνω από το 80% των χρηστών καπνού ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο επίπεδο εισοδήματος.

Η μελλοντική επιτυχία της καπνοβιομηχανίας βασίζεται στο να εκπαιδευτεί η επόμενη γενιά στο κάπνισμα τσιγάρων, τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και συσκευών “ατμίσματος”, καθώς και στο μάσημα καπνού. Εμπορεύονται το vaping ως «ασφαλέστερη» εναλλακτική λύση στο κάπνισμα και το κατευθύνουν για χρήση από νέους με διασκεδαστικές γεύσεις και αρώματα. Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά και οι συσκευές ατμίσματος εξακολουθούν να είναι προϊόντα καπνού που περιέχουν εθιστική και επιβλαβή νικοτίνη. Οι συσκευές ατμίσματος χρησιμοποιούνται και χωρίς νικοτίνη, ωστόσο, αν και είναι λιγότερο τοξικός, είναι ακόμα άγνωστες οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της εισπνοής ουσιών με ατμό.

Αν και πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τη διαφήμιση στον δρόμο ή στην τηλεόραση, η χορηγία αθλητικών εκδηλώσεων έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την παράκαμψη της απαγόρευσης των συμβατικών διαφημίσεων. Οι χορηγοί επωφελούνται από την τοποθέτηση διαφημίσεών σε αθλητικές εκδηλώσεις αλλά και από την ονομασία εκδηλώσεων.

Τώρα αντιμετωπίζουμε έναν νέο κίνδυνο

Ο COVID-19 έχει αναστατώσει την καθημερινή ζωή ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Φαίνεται ότι ο ιός ή οι μεταλλάξεις του, θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό. Έχουμε ήδη γίνει ειδικοί στο πλύσιμο των χεριών μας σαν να επρόκειτο να κάνουμε χειρουργική επέμβαση. Έχουμε μάθει να φτιάχνουμε και να φοράμε μάσκες και να διατηρούμε ασφαλή απόσταση από εκείνους με τους οποίους μιλάμε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα άτομα με προϋπάρχουσες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιακές ή αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτης και καρκίνος, φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στο να αρρωστήσουν σοβαρά με τον COVID-19. Όπως ίσως γνωρίζετε, το κάπνισμα είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για αυτές τις ασθένειες. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ λέει τα εξής:

«Οι καπνιστές είναι πιθανό να είναι πιο ευάλωτοι στον COVID-19, καθώς η πράξη του καπνίσματος σημαίνει ότι τα δάχτυλα (και πιθανώς μολυσμένα τσιγάρα) έρχονται σε επαφή με τα χείλη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από το χέρι στο στόμα. Οι καπνιστές μπορεί επίσης να έχουν ήδη πνευμονική νόσο ή μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων, γεγονός που θα αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας». Οι αργιλώδες επίσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, δεδομένου ότι μερικές φορές συνεπάγεται την κοινή χρήση επιστόμιων και σωλήνων.

Τα στοιχεία της Ε.Ε. από το 2017 έδειξαν ότι το 37% των ενηλίκων στην Ελλάδα καπνίζουν καθημερινά – το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μετά από την Βουλγαρία) και σε σύγκριση με μόνο το 8,7% στη Σουηδία. Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 27,5% και ότι οι καπνιστές στην Ελλάδα καπνίζουν τώρα λιγότερα τσιγάρα καθημερινά. Αυτό θα μπορούσε είτε να υποδηλώνει καλύτερη κατανόηση των κινδύνων του καπνίσματος είτε να είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα εδώ και πάνω από μια δεκαετία αλλά η νομοθεσία δεν εφαρμόστηκε ποτέ πραγματικά. Τον Οκτώβριο του 2019, ψηφίστηκε ένας πολύ πιο αυστηρός νόμος, με στόχο τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα κατά 30% έως το 2025. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κοινόχρηστους εσωτερικούς χώρους και σε υπαίθριους χώρους όπου συχνάζουν παιδιά. Όσοι καπνίζουν σε ιδιωτικό όχημα με παιδί κάτω των 12 ετών τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Ζητήθηκε από την αστυνομία …να επιβάλει τον νόμο και θα επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται.

Περίπου το ένα πέμπτο όλων των θανάτων στην Ελλάδα το 2017 οφείλονταν στο κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου του άμεσου και του παθητικού καπνίσματος). Επομένως, θα ήταν πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι καπνιστές (χωρίς την επίβλεψη της αστυνομίας!) ότι πρέπει να καταβάλουν ισχυρότερες προσπάθειες για την προστασία της υγείας τους και εκείνων που κινδυνεύουν από το δικό τους καπνό.

Οι καπνιστές χρειάζονται βοήθεια για να σταματήσουν

Αναγνωρίζουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη, καθώς το κάπνισμα προκαλεί σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Το Υπουργείο Υγείας και διάφοροι οργανισμοί παρέχουν συμβουλές για το πώς να σταματήσετε το κάπνισμα, όπως και ο προσωπικός σας γιατρός αλλά και οι εμπειρίες από τις φιλικές και συγγενικές σας σχέσεις. Επίσης, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι π.χ. βελονισμός, γιόγκα, αθλητισμός κ.λπ.

Το πιο σημαντικό είναι να είστε αποφασισμένοι να πετύχετε και να ζητήσετε από την οικογένεια και τους φίλους σας να σας στηρίξουν στην απόφασή σας.

Από τη Θεματική Ομάδας Υγείας των ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Οι προγραμματικές θέσεις των Πράσινων για την Υγεία.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αποκατάσταση και προστασία των υγροτόπων!

Οι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων Οι υγρότοποι, εκτός από την προσφορά τους στην οικολογική ισορροπία, ως σημαντικοί βιότοποι για πολλά είδη ζώων και

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

40 προτάσεις των Πράσινων για τη Β. Εύβοια

Για να μείνει ανοικτός ο δρόμος προς ένα βιώσιμο μέλλον Συμμετοχικός σχεδιασμός, περιφρούρηση της φυσικής αναγέννησης, τουρισμός αλληλεγγύης, μέτρα διάσωσης της Οικονομίας του Δάσους με