Οι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Φροντίδα για το περιβάλλον, την ψυχική και σωματική υγεία

Μέσα στην κυριαρχία της ιστορικής καταδίκης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, οι Πράσινοι δεν θα ήθελαν να ξεχαστεί η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ψυχικής υγείας, οι Πράσινοι ζητούν την οργάνωση δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών με ολοκληρωμένο φάσμα παροχών, θεραπευτική συνέχεια στην τοπική κοινωνία, σφαιρική φροντίδα, ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες ψυχικής υγείας των πολιτών, απόρριψη των πρακτικών της επιλογής, των παραπομπών και του αποκλεισμού, προσανατολισμό σε πρακτικές αναζήτησης και συνάντησης του πάσχοντα στην κοινότητα.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο φόβος, η ανησυχία και το άγχος είναι φυσιολογικές απαντήσεις σε απειλές όπως η πανδημία COVID-19. Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι βιώνουν φόβο και άγχος σε περιόδους που αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα για το μέλλον. Η επιδημία έχει ανατρέψει την οικονομική και κοινωνική ζωή και έχει προκαλέσει αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, και ανησυχία για την ασφάλεια των οικογενειών μας.

Ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή, επομένως, πρέπει να φροντίσουμε τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία. Είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα που έχουμε ένα ευχάριστο κλίμα και ένα όμορφο τοπίο, με καταγάλανη θάλασσα και πράσινα βουνά. Η άσκηση και ο καθαρός αέρας έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία. Τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ να απολαύσουμε την ομορφιά της γης μας και να ηρεμήσουμε τις ανησυχίες του νου μας.

Ωστόσο, η πολιτεία πρέπει να εγγυάται σε όλους καλή ποιότητα ζωής, βασισμένη στην οικονομική, κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα και σε κατάλληλες δημόσιες υπηρεσίες. Γι’ αυτό και ως Πράσινοι δεσμευόμαστε ότι:

  • Μια Πράσινη πολιτική για την υγεία θα ασχολείται με το σύνολο των παραγόντων που επιδρούν στην υγεία, όπως το περιβάλλον και οι συνθήκες στις οποίες κανείς ζει, η ποιότητα της εργασίας, του εισοδήματος, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας, της ξεκούρασης και του ελεύθερου χρόνου, ο τρόπος ζωής, η σχέση μας με το κράτος, το επίπεδο των υγειονομικών υπηρεσιών και ο βαθμός πρόσβασης σε αυτές.
  • Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας, τη φύση, τη θάλασσα και τις ακτές, την επάρκεια και την ποιότητα των φυσικών πόρων.
  • Θα δώσουμε έμφαση στη δημιουργία δημόσιων πάρκων, ελεύθερων χώρων και επαρκούς πράσινου σε αστικές περιοχές που έχουν σχεδιαστεί για περπάτημα και ποδηλασία, για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τελικά στην τόνωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Διαβάστε επίσης