Αλληλεγγύη και ανθρωπισμός απέναντι στην «Ευρώπη-φρούριο»

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Αρνητικοί οι Πράσινοι για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Κατώτερη των περιστάσεων θεωρούν οι Πράσινοι την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πολυαναμενόμενο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Το πλέον απογοητευτικό χαρακτηριστικό είναι το ότι κυριαρχεί ο οικονομικός χαρακτήρας της «αλληλεγγύης» ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στις απρόθυμες χώρες-μέλη της Ε.Ε. να συνεχίζουν να αρνούνται τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε αυτές. Επιπλέον, το Σύμφωνο αφήνει τις χώρες εισόδου αβοήθητες να τα βγάλουν πέρα μόνες τους, με αντάλλαγμα την παροχή μίας ιδιότυπης οικονομικής «αλληλεγγύης» από τους εταίρους.

Με το Σύμφωνο δίνεται έμφαση στις επιστροφές και στον έλεγχο των συνόρων ενώ απουσιάζουν οι ουσιώδεις ενταξιακές πολιτικές και η τήρηση των θεμελιωδών Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η στρατηγική της επιστροφής χρησιμοποιείται ως αποτρεπτικός μηχανισμός και μέτρο αποσυμφόρησης ενώ είναι γνωστό πως οι πρακτικές αυτές έχουν δοκιμαστεί, πολλά χρόνια τώρα, και έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Οι Πράσινοι:

  • Επιμένουν στην αναγκαιότητα ύπαρξης πολιτικών που εξασφαλίζουν μία αποτελεσματική πολιτική για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, βασιζόμενη στην προάσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
  • Υποστηρίζουν την υιοθέτηση πρακτικών όπως η ύπαρξη ασφαλούς διέλευσης στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες, εγγύηση των δικαιωμάτων τους, καθώς και δίκαιη και ανθρώπινη αντιμετώπισή τους από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
  • Τονίζουν ότι είναι αδύνατο να αποδεχτούν ή ακόμα και να σιωπήσουν για ένα σχέδιο που ενισχύει το ρατσιστικό αφήγημα πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι «εισβολείς» στην Ευρώπη.

Δεν είναι η «Ευρώπη-φρούριο» αυτή που οραματιζόμαστε αλλά η Ευρώπη της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, ιδιαίτερα απέναντι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, για τους οποίους η «πολιτισμένη Δύση» έχει βαρύτατες ευθύνες.

Διαβάστε επίσης