Υγεία, τοπική οικονομία, πολιτισμός και περιβάλλον θυσία στο βωμό των εξορύξεων;

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Στο Μέτσοβο και τις πηγές Αώου, την 9η μέρα της Εκστρατείας μας κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο

Η 9η μέρα της Εκστρατείας των Πράσινων κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο, επικεντρώθηκε στη Βόρεια Πίνδο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μετσόβου και των πηγών του Αώου. Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Πληροφόρησης Μετσόβου και μιλήσαμε με τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου. Ο Φορέας περιλαμβάνει επίσης 11 περιοχές του δικτύου Natura 2000, το όρος Όρλιακας αναγνωρισμένο ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, μία περιοχή της Βάλια Κάλντα χαρακτηρισμένη ως Βιογενετικό Απόθεμα, ένα τμήμα του Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου και 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής. Στην ευρύτερη περιοχή του Φορέα βρίσκονται πολλές δεκάδες παραδοσιακοί οικισμοί, το Ζαγόρι, η Κόνιτσα, το Μέτσοβο, τα ορεινά Βλαχοχώρια και τα χωριά των Κοπατσαραίων, των οποίων οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, την υλοτομία και τον τουρισμό.

Η μοναδική φύση, οι άνθρωποι, η παράδοση και ο πολιτισμός αυτής της περιοχής είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που αποτελούν τα καλύτερα εφόδια για ήπιο τουρισμό και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων διατροφής, οικονομικές δραστηριότητες που, όπως έχει αποδειχτεί, μπορούν να φέρουν οικονομική ευημερία. Η επικρατούσα άποψη ότι η Ήπειρος υστερεί σε “ανάπτυξη” βασίζεται σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις όπως η μέτρηση του ΑΕΠ. Όμως, σύμφωνα με σύγχρονες μεθόδους όπως ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης που υπολογίζει δεδομένα όπως η παιδεία, η υγεία, η δυνατότητα επιλογών, η κοινωνική ανισότητα, η ανθρώπινη ασφάλεια και η ασφάλεια διατροφής, η Ήπειρος βρίσκεται συγκριτικά σε πολύ καλό επίπεδο και έχει εξαιρετικές προοπτικές ευημερίας.

Όλα αυτά τα εκπληκτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου απειλούνται ευθέως από την εξόρυξη πετρελαίου, η οποία, όπως μας διδάσκει η μέχρι τώρα εμπειρία, δεν πρόκειται να φέρει καμία βελτίωση στην τοπική οικονομία. Αντίθετα, η ανάπτυξη της εξορυκτικής δραστηριότητας θα επιδεινώσει την υγεία των κατοίκων, την καλή κατάσταση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, θα επιφέρει σοβαρή μείωση της τουριστικής οικονομίας και υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Στο Μέτσοβο η αντιπροσωπεία των Πράσινων είχαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Μετσόβου κ. Κωνσταντίνο Τζαφέα και τον π. Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Τζαλονίκο με τους οποίους μιλήσαμε για ζητήματα του Δήμου, όπως η ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Μετσόβου, η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τέσσερα αιολικά πάρκα στην κορυφογραμμή του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, στα διοικητικά όρια των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Το έργο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε μήκος περίπου 7.900 μ. σε υψόμετρο από 1.410 μ. έως 2.082 μ. και αποτελείται από 29 ανεμογεννήτριες 3MW. Ο Δήμος αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου αντιδρούν στο έργο για διάφορους λόγους.

Περιγράψαμε στον Δήμαρχο την άποψή μας για την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής πολιτικών ανάσχεσης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την στροφή στις ΑΠΕ. Ωστόσο θεωρούμε ότι ο τρόπος που υλοποιούνται οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα με το να καταστρέφουν ευαίσθητες περιοχές και οικοσυστήματα και να έρχονται σε σύγκρουση με τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες είναι σε εντελώς λανθασμένη βάση διότι γίνεται με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους για τις εταιρείες. Χρειάζεται να γίνει πάγωμα όλων των έργων και ένας γενναίος επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, της επανεκτίμησης των αναγκών κατανάλωσης, της ενεργής συμμετοχής της κοινωνίας, της διάχυσης της παραγωγής, της μικρής κλίμακας, του αποκλεισμού των ευαίσθητων περιοχών και της προστασίας των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.

Οι Πράσινοι επισκεφτήκαμε επίσης το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο που ιδρύθηκε από τον πολυπράγμονα Ευάγγελο Αβέρωφ ο οποίος φύτεψε τα πρώτα αμπέλια στις απόκρημνες πλαγιές στην Πίνδο του Μετσόβου, αναβιώνοντας την αμπελουργική παράδοση του 18ου και 19ου αιώνα στην περιοχή. Σήμερα το Κατώγι Αβέρωφ είναι μια σύγχρονη επιχείρηση που έχει διευρύνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και στον τουρισμό. Έπειτα επισκεφτήκαμε το οροπέδιο Πολιτσές στα 1340μ. με το χιονοδρομικό κέντρο, τα βοσκοτόπια, τις ορεινές καλλιέργειες πατάτας της Χρυσοβίτσας και την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου που κατασκευάστηκε το 1987 για υδροηλεκτρική χρήση. Μιλήσαμε με καλλιεργητές για τα προβλήματα του οροπεδίου. Οι εντατικές καλλιέργειες που δεν είναι βιολογικές αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα που αποδίδονται στην αλλαγή του κλίματος που ευνοεί ασθένειες των φυτών όπως ο περονόσπορος. Χρειάζεται επειγόντως ένας μακρόπνοος σχεδιασμός για την βιωσιμότητα του οροπεδίου που θα συνδυάζει την καλή υγεία της ευαίσθητης αυτής περιοχής με τη διατήρηση και βελτίωση των οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της Χρυσοβίτσας.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το Πράσινο & Μωβ για την απόφαση απόρριψης συμμετοχής του στις εκλογές από τον Άρειο Πάγο

Ο συνασπισμός κομμάτων Πράσινο & Μωβ, σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς, προβαίνουμε σε όλες της απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναθεωρηθεί η χθεσινοβραδινή απόφαση του Άρειου