1η μέρα της εκστρατείας στην Ήπειρο με συνέντευξη Τύπου στα Γιάννενα

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Οι εξορύξεις βλάπτουν το περιβάλλον, την οικονομία και την ειρήνη!

«Οι εξορύξεις των υδρογονανθράκων βλάπτουν το περιβάλλον, την οικονομία και την ειρήνη», τόνισαν οι εκπρόσωποι των Πράσινων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα 3/7/20 στα Ιωάννινα, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.

«Η άποψη ότι δραστηριότητες όπως οι εξορύξεις μπορεί να βελτιώσουν την οικονομία βασίζεται στις απαρχαιωμένες αντιλήψεις για το ΑΕΠ και την άγνοια για το τι σημαίνει βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τους Δείκτες Ανθρώπινης Ανάπτυξης που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ, η Ήπειρος συγκαταλέγεται στις περιοχές της Ελλάδας με τις σημαντικότερες προοπτικές ευημερίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ιδρυτικό μέλος των Πράσινων και πρώην Ευρωβουλευτής. «Η συνέχιση της εξόρυξης και της χρήσης ορυκτών καυσίμων καταστρέφει τα οικοσυστήματα στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη ύπαρξη και δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού που εκφράζονται ακόμα και με ένοπλες συγκρούσεις για τον έλεγχο των ορυκτών πόρων.

Οι πιο σημαντικές πολιτικές που μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι καταρχήν η εξοικονόμηση ενέργειας -η οποία δυστυχώς δεν υποστηρίχθηκε από τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν ως τώρα τη χώρα μας- κι έπειτα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ωστόσο, η πραγματική απειλή του κλιματικού χάους, που νοιώθουν οι πολίτες, δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων από έργα ΑΠΕ που δεν σχεδιάζονται με γνώμονα τη σωτηρία του πλανήτη αλλά μόνο για την εξασφάλιση της συνέχισης της υψηλής κερδοφορίας των ενεργειακών κολοσσών».

«Τα ελάχιστα οικονομικά οφέλη που αναμένονται αν υλοποιηθούν οι εξορύξεις θα τα δώσουμε για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ακριβώς για τη στρατιωτική υποστήριξη αυτών των επιλογών. Οι τριβές ήδη έχουν αρχίσει και μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερες», ανέφερε ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων. «Είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσουμε την άντληση και καύση των υδρογονανθράκων διότι απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Η Ήπειρος μπορεί να αναδειχτεί σε τόπο-σύμβολο για το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα, λόγω της ιστορίας της. Έχουμε υποχρέωση, όπως υπερασπιζόμαστε τον άνθρωπο, τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών, των προσφύγων, να υπερασπιστούμε όλες τις μορφές ζωής, γιατί σε αυτές βασίζεται το μέλλον μας πάνω στον πλανήτη», δήλωσε η Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιδρυτικό μέλος των Πράσινων. «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις ΑΠΕ διότι δυστυχώς έχουν εμπλακεί με την υπόθεση μερικές από τις πιο αδίστακτες εταιρείες του κεφαλαίου», συμπλήρωσε.

«Η συνάντηση και η κοινή δράση των “Πειρατών” και των “Πράσινων” δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά κυρίως ευρωπαϊκό φαινόμενο. Το κόμμα των Πειρατών συμμετέχει στους Πράσινους», δήλωσε ο Μιχάλης Τσεντσερής, ψυχολόγος και στέλεχος του κόμματος των Πειρατών. «Η κοινωνία της Ηπείρου δεν είναι σύμφωνη και αντιδρά στην προοπτική των εξορύξεων πετρελαίου. Αυτό φαίνεται και από τα πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα που διοργανώθηκαν κατά των εξορύξεων».

Η πρώτη μέρα της Εκστρατείας των Πράσινων κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο θα ολοκληρωθεί με συνεντεύξεις στα τοπικά κανάλια, με τη συνάντηση των εκπροσώπων με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ – τον πρώτο εβραϊκής καταγωγής δήμαρχο της χώρας μας- τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρη Δημητρίου και τον Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργο Ζάψα. Αύριο η Εκστρατεία θα συνεχιστεί στους δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου, όπου θα γίνουν συναντήσεις με φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών κατά των εξορύξεων.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στο ευρωκοινοβούλιο από τους Πράσινους, η σκανδαλώδης κρατική ενίσχυση στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνει το νέο κόμμα των Πράσινων το κλιματικό και οικονομικό σκάνδαλο της κρατικής ενίσχυσης των 100 εκ. ευρώ προς την πετρελαϊκή εταιρία Energean

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ενώνονται οι Πράσινοι στην Ελλάδα – συνδιάσκεψη 2-3 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα

Κορυφώνονται οι προσπάθειες επιτυχίας της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για ένα ενωτικό Πράσινο Κόμμα και στην Ελλάδα, μετά την επέλαση των Πράσινων κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.