Κοινή επιστολή 1080 ευρωπαίων βουλευτών κατά της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Κοινή επιστολή 1080 βουλευτών από 25 ευρωπαϊκές χώρες* προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ηγέτες κατά της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

23 Ιουνίου 2020

Εμείς, κοινοβουλευτικοί από όλη την Ευρώπη, είμαστε δεσμευμένοι σε μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες και μοιραζόμαστε τις σοβαρές μας ανησυχίες όσον αφορά στο σχέδιο του προέδρου Τραμπ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και την επικείμενη προοπτική της προσάρτησης της περιοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ. Ανησυχούμε βαθιά και για το προηγούμενο που θα δημιουργήσει στις διεθνείς σχέσεις γενικώς.

Εδώ και δεκαετίες, η Ευρώπη προωθεί μια δίκαιη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση με τη μορφή δύο κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δυστυχώς, το σχέδιο του προέδρου Τραμπ αποκλίνει από τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους και αρχές. Προωθεί δυναμικά τον μόνιμο έλεγχο του Ισραήλ επί ενός κατακερματισμένου παλαιστινιακού εδάφους, αφήνοντας τους Παλαιστινίους χωρίς κυριαρχία και δίνοντας το πράσινο φως στο Ισραήλ να προσαρτήσει μονομερώς σημαντικά μέρη της Δυτικής Όχθης.

Σε ευθυγράμμιση με το σχέδιο του Τραμπ, η νέα απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να προχωρήσει στην προσάρτηση την 1η Ιουλίου 2020. Μια τέτοια κίνηση θα αποβεί μοιραία για την προοπτική ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και θα θέσει υπό αμφισβήτηση τους πιο βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ανησυχούμε βαθιά για τον αντίκτυπο που θα έχει η προσάρτηση στις ζωές Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και για τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο που θα έχει σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της ηπείρου μας. Αυτές οι ανησυχίες γίνονται ακόμα πιο σοβαρές σε μια εποχή που ο κόσμος αγωνίζεται απέναντι στην πανδημία COVID-19, τη μεγαλύτερη συλλογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες.

Έχοντας υπόψη τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Ευρώπης για μια ειρηνική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ζητάμε από τους ευρωπαίους ηγέτες να ενεργήσουν απαντώντας αποφασιστικά σε αυτήν την πρόκληση. Η Ευρώπη πρέπει να πρωτοστατήσει στην προσέγγιση διεθνών παραγόντων για να αποτρέψει την προσάρτηση και να διατηρήσει τις προοπτικές για μια δίκαιη επίλυση της αντιπαράθεσης των δύο κρατών.

Ευρωπαίοι εκπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borten, δήλωσαν ότι η προσάρτηση «δεν μπορεί να περάσει χωρίς αμφισβήτηση». Το υποστηρίζουμε πλήρως: η προσάρτηση εδαφών με τη βία δεν έχει θέση στο 2020 και πρέπει να έχει τις ανάλογες συνέπειες. Μια υποτονική απάντηση θα ενθαρρύνει και άλλα κράτη με εδαφικές αξιώσεις να παραβλέψουν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες είναι κεντρικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια της Ευρώπης. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον και ευθύνη για την προστασία της.

Μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση πρέπει να ικανοποιεί και τις νόμιμες διεκδικήσεις και τις ανάγκες ασφάλειας και να εγγυάται ίσα δικαιώματα τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Η Ευρώπη διαθέτει τα διπλωματικά εργαλεία για την προώθηση αυτού του δίκαιου στόχου και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες.

Με εκτίμηση,

… Ακολουθούν υπογραφές 1080 ευρωβουλευτών και ευρωπαίων βουλευτών. Το κείμενο της επιστολής, συνοδευτικό υλικό με περισσότερες πληροφορίες για το θέμα και οι υπογραφές βρίσκονται εδώ.
___
* Αυστρία, Βέλγιο, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία , Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γόνιμες και ουσιαστικές οι επαφές της πρώτης μέρας της περιοδείας των Πράσινων στη Δ. Μακεδονία

Με γόνιμες και ουσιαστικές επαφές ξεκίνησε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου η περιοδεία των Πράσινων στις λιγνιτικούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, σε συνέχεια της Πρότασης Διαλόγου