«Είμαστε οι Πράσινοι της αυτονομίας!»

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Θέσεις, πρόσωπα και δράσεις του νέου κόμματος

Το πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος των Πράσινων παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στελέχη του στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τον αυτόνομο και κινηματικό χαρακτήρα του, με ανανεωμένα πρόσωπα και αξιοποιώντας την εμπειρία των παλιότερων. Οι Πράσινοι, που έχουν αναγνωριστεί από τον Άρειο Πάγο, όπου κατέθεσαν πρόσφατα 244 υπογραφές, δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, εκτιμώντας ότι μόνο η αυτόνομη και δυναμική παρουσία τους στη Βουλή, μπορούν να εξασφαλίσουν την υλοποίηση των πράσινων προτάσεων. Και ξεκινούν τη δράση τους με εκστρατεία στην Ήπειρο κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Στους Πράσινους, που είναι το πρώτο κόμμα που έκανε το Ιδρυτικό Συνέδριό του ψηφιακά μέσα στην καραντίνα, συμμετέχουν ήδη το κόμμα «Πράσινοι-Αλληλεγγύη» και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας.

 

Αποσπάσματα των δηλώσεων των στελεχών των Πράσινων από τη συνέντευξη Τύπου:

• «Αυτόνομοι και ελεύθεροι από περιορισμούς οι Πράσινοι, αναζητούμε λύσεις χωρίς να κλείνουμε τα αυτιά στη διαφορετική άποψη, παρασύροντας ολόκληρη την πολιτική συζήτηση σε μια λογική βιωσιμότητας και δικαιοσύνης μεταξύ γενεών. Εργαζόμαστε για μια οικονομία στα μέτρα του ανθρώπου και της φύσης, για βιώσιμη ανάπτυξη και όχι για μεγέθυνση πέρα από τις δυνατότητες του πλανήτη, για την αλληλεγγύη και την προστασία των ευάλωτων ομάδων, για πολιτισμό και δημοκρατική παιδεία. Προτάσσουμε την ατομική ευθύνη για κοινωνική αλλαγή. Θέτουμε ως προτεραιότητες την προστασία της βιοποικιλότητας και την κλιματική κρίση και βρισκόμαστε κοντά στα κινήματα των νέων για ποιότητα ζωής, για τοπικές λύσεις με ολιστική, πλανητική προσέγγιση.

Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε όλους και όλες που εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους την οικολογία αλλά και όσους σε καιρούς οικονομικής κρίσης έδωσαν την αλληλεγγύη τους σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Χρειαζόμαστε έναν φρέσκο πολιτικό αέρα που θα διαπεράσει όλη την πολιτική και κοινωνική ζωή μας, απαιτώντας επιτακτικά πολιτικές που θα διασφαλίζουν το μέλλον των παιδιών μας και θα φέρουν τη φωνή τους στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Καλούμε όλες και όλους να έρθουν μαζί μας και να αλλάξουμε την πολιτική εδώ και τώρα, εμείς οι ίδιοι!».

Ευάγγελος Αστυρακάκης-Ασλάνης,
συν-Εκπρόσωπος των Πράσινων.

• «Το πράσινο κύμα έχει φέρει απτά αποτελέσματα και αποτελεί πλέον εναλλακτική για όσους και όσες τους απασχολεί η αλλαγή του κλίματος και ο τρόπος ζωής. Στις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές οι Πράσινοι αύξησαν τα ποσοστά τους, όπως στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία κ.α., και παίζουν ρόλο-κλειδί στη λήψη των αποφάσεων. Υπάρχουν αρκετοί Πράσινοι σε κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, και φέτος, με την καινούργια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένας επίτροπος από τη Λιθουανία για το Περιβάλλον είναι από τους Πράσινους.

Είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. Οι πυρκαγιές δεν είναι νέο φαινόμενο για την Ελλάδα ούτε για την έμπειρη Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία. Αυτό που είναι καινούργιο είναι οι καύσωνες διαρκείας και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Επιστήμονες και μετεωρολόγοι έχουν ήδη τοποθετηθεί πως το 2020 θα είναι η πιο θερμή χρόνια που έχει καταγραφεί».

Αλία Παπαγεωργίου,
συν-Εκπρόσωπος των Πράσινων.

• «Στην Κρήτη είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τις πολιτικές των κομμάτων, επειδή ποτέ δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Χρειαζόμαστε επιτακτικά όσο ποτέ άλλοτε πολιτικές που θα βάλουν φρένο στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Πολιτικές που μόνο ένα αυτόνομο, γνήσιο πράσινο κόμμα μπορεί να προωθήσει χωρίς υποχωρήσεις. Που θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ευημερίας, κάνοντας ειρήνη με τη φύση. Στη γεωργία, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στην αλιεία, στις καινοτόμες ιδέες…»

Αριστείδης Παπαδάκης,
Συντονιστής της Γραμματείας των Πράσινων,
Κρήτη.

• «Είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε το restart του χώρου της πολιτικής οικολογίας. Είμαστε οι Πράσινοι της αυτονομίας! Είμαστε οι Πράσινοι της δράσης, των κινημάτων, της αλληλεγγύης. Θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή εδώ και τώρα και όχι στη Δευτέρα παρουσία. Πληρώσαμε ακριβά την κουλτούρα μας των συνεργασιών και δεν πρόκειται να συζητήσουμε καμιά συνεργασία χωρίς εξαντλητικό κοινό πρόγραμμα.

Η αυτονομία αλλά και η ενότητα του Πράσινου χώρου αποτελούν μονόδρομο, ώστε να είμαστε παρόντες και δυνατοί στη Βουλή, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο, ενιαίο, αξιόπιστο, αυτόνομο, ισχυρό Πράσινο φορέα, με ανανέωση στα πρόσωπα και τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Και πάνω απ’ όλα, θέλουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο των δράσεων και της δημιουργίας…»

Μιχάλης Τρεμόπουλος,
πρώην ευρωβουλευτής,
δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης,
αναπλ. μέλος της Γραμματείας των Πράσινων.

• «Τη 10ετή δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση διαδέχθηκε μια υγειονομική, που θα έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις ενώ έχουμε μπροστά μας την κλιματική κρίση, που απειλεί την ίδια τη βάση του πολιτισμού μας. Γι αυτό χρειαζόμαστε μέσα σε αυτές τις κρίσεις ένα αυτόνομο, με ρίζες στην κοινωνία Πράσινο κόμμα.

Μέσα στον 21ο αιώνα εμφανίζονται νέες ασθένειες, όπως με τον κοροναϊό, που σχετίζονται άμεσα με την οικολογική κρίση. Η επιδημία και η κατάρρευση της οικονομίας μπορεί να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τώρα έχουμε την απαίτηση να σωθούν πραγματικά, όχι στα λόγια, οι άνθρωποι και η κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι τώρα είναι γραφειοκρατικά, λίγα, πολύ αργά και αφήνουν πολλούς αποκλεισμένους. Στη διάρκεια της κρίσης χρειάζεται ένα βασικό εισόδημα για όλους και όλες.

Η ανάκαμψη της οικονομίας και της εργασίας πρέπει να οδηγεί σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, σε μια κοινωνία ανθεκτική, με συνοχή και δικαιοσύνη. Τα προγράμματα πρέπει να έχουν χαρακτήρα επενδύσεων -και όχι δανείων ή πελατειακών εξυπηρετήσεων- για να πετύχουμε κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα, να αναζωογονήσουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες πράσινες θέσεις εργασίας».

Νίκος Χρυσόγελος,
μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων,
συμπρόεδρος του κόμματος «Πράσινοι-Αλληλεγγύη»,
πρώην ευρωβουλευτής.

• «Η εκάστοτε εξουσία, πολιτική και οικονομική, έχει δημιουργήσει πολλές και κρίσιμες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον. Αλλά και στο ψηφιακό περιβάλλον, βλέπουμε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή, προγράμματα ελέγχου και λογοκρισίας του διαδικτύου, παραβιάζοντας τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Το πολιτικο-οικονομικό σύστημα επηρεάζει αρνητικά την προοπτική της μετάβασης σε μια καλύτερη κοινωνία σε μια καλύτερη ανθρωπότητα. Σε αυτό το κρίσιμο λοιπόν σημείο, όπου η κατάσταση εξαίρεσης είναι η νέα κανονικότητα, αισθανόμαστε ότι έχουμε ιστορική υποχρέωση να παρέμβουμε!

Θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να εκφραστεί μαζικά ένα νέο πλειοψηφικό Πράσινο κίνημα και να εκφραστούν συλλογικά και αυτόνομα όσες και όσοι συνειδητά απέχουν από τη πολιτική ώστε να καταρτιστεί μια λίστα με νέα προτάγματα που θα ανανεώνεται διαρκώς. Πιστεύουμε ότι σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας, η ελευθερία του λόγου και η προστασία του φυσικού πλούτου είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία!

Γιατί συμμετέχουν οι Πειρατές στο εγχείρημα των Πράσινων; Γιατί η κλιματική αλλαγή αφορά κάθε άνθρωπο στη Γη. Γιατί δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα στο περιβάλλον, στο νερό, τον αέρα και το έδαφος. Γιατί το διαδίκτυο είναι και αυτό κοινό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα. Γιατί Πράσινοι και Πειρατές ανήκουμε στην ίδια ευρωομάδα και έχουμε κοινούς στόχους. Γιατί έχουμε αποστολή να αφυπνίσουμε συνειδήσεις. Και γιατί το κόμμα Πειρατών Ελλάδας επανειλημμένως έχει αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ της διαμόρφωσης ενός ευρύτερου και πολυσυλλεκτικού κοινωνικού μετώπου».

Θανάσης Γούναρης,
μέλος της Γραμματείας των Πράσινων και
της ΔΕ του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας

• «Ως Πράσινοι, έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι τα ορυκτά καύσιμα, όπως και η πυρηνική ενέργεια, δεν είναι η λύση στο ενεργειακό ζήτημα αλλά αντίθετα το πρόβλημα. Οι εξορύξεις είναι ζημιογόνες για το περιβάλλον και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, στην τοπική οικονομία αλλά και στη δημοκρατία. Φέρνουν κέρδη για τις πολυεθνικές αλλά αυξάνουν τους κινδύνους για πολεμικές εμπλοκές και ενισχύουν τους στρατιωτικούς ανταγωνισμούς.

Η Ήπειρος έχει καταφέρει να κρατήσει ένα μεγάλο μέρος του φυσικού της περιβάλλοντος αλώβητο. Έχει σημαντικές περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura 2000 και πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά. Έχω διαβάσει θλιβερά δημοσιεύματα, με πανηγυρισμούς για την «ανάπτυξη» του τόπου. Μια πρακτική των ενεργειακών κολοσσών για να “απαλύνουν” τις αντιδράσεις, είναι τα fake news για τις επιπτώσεις και τα “δωράκια” σε παράγοντες και ΜΜΕ. Ως Ηπειρώτης, έχω ζήσει τις αυθαιρεσίες των εταιρειών που γίνονται επιθετικοί σε όσες και όσους δεν αποδέχονται την “αποικιοκρατική” αυτή πραγματικότητα.

Οι Πράσινοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους κατά των εξορύξεων στην Ελλάδα ξεκινώντας από την Ήπειρο. Με ενημέρωση, στήριξη, διαμαρτυρία και συνεργασία με τα τοπικά κινήματα που θέλουνε την Ήπειρο πράσινη, καθαρή και έτοιμη να πετύχει μια βιώσιμη ευημερία για όλους και όχι μια δήθεν ανάπτυξη, που θα την καταστρέψει».

Γιάννης Βέλλης,
ταμίας των Πράσινων,
Ήπειρος.

• «Ως μέλος των Πράσινων με καταγωγή από την Ήπειρο θεωρώ πολύ σημαντική τη δραστηριοποίησή μας στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Οι εξορύξεις απειλούν τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, υπονομεύουν τον τουρισμό της Ηπείρου και θυσιάζουν το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ήπειρο στο έλεος της εκμετάλλευσης.

Οι Πράσινοι είναι κοντά στην τοπική κοινωνία. Προχωρούμε με δράσεις: περιοδείες, ενημερώσεις και συναντήσεις με φορείς κατά των εξορύξεων. Δηλώνουμε το παρών και ενώνουμε τις φωνές μας με όλους όσους εναντιώνονται σε αυτή την απειλή».

Όλγα Κήκου,
μέλος των Πράσινων,
διευθύντρια της οργάνωσης «Compassion in World Farming».

• «Η εξόρυξη και η χρήση υδρογονανθράκων καταστρέφουν τη φύση, τη ζωή, το εισόδημα και την υγεία μας. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια και η γεωθερμία. Μία χώρα σαν την Ελλάδα, πλούσια σε φυσικές πηγές και ομορφιές, θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην αντικατάσταση των ρυπογόνων υδρογονανθράκων με ήπιες μορφές ενέργειας. Αντ’ αυτού, βλέπουμε παντού γύρω μας μία ανελέητη καταστροφή του περιβάλλοντός μας, μία εξαντλητική εκμετάλλευση ανθρώπων και πόρων και μία σταθερή μετατροπή του Παραδείσου μας σε ΒΙ.Π. της Ευρώπης. Οι πλούσιοι της Γης (πολυεθνικές) θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί Έλληνες, φτωχότεροι.

Για ένα ξεροκόμματο καλούμαστε να ξεπουλήσουμε τα πολυτιμότερα Αγαθά μας: Υγεία, Ζωή, Ευεξία, Περιβάλλον. ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο αλλά και παντού στην Ελλάδα. ΘΕΛΟΥΜΕ επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με συμμετοχή των πολιτών κι όχι χωρίς τους πολίτες, ΘΕΛΟΥΜΕ επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας παντού. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσει η υποβάθμιση της Ζωής μας και η εξόντωση της Ζωής γύρω μας».

Έφη Δόδουρα,
μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων,
πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Αργος».

• «Βρίσκομαι εδώ γιατί θέλω να γίνω ανάχωμα στην κυνική, στην κουρασμένη πλευρά του εαυτού μου, στην κυνική στην κουρασμένη πλευρά όλων μας, που μας ψιθυρίζει πως η πολιτική έχει οριστικά παραδοθεί στην κυνικότητα κι εμείς έχουμε παραδοθεί βολικά στην παθητικότητα. Πως η πολιτική δεν μας αφορά, κι ας επηρεάζει άμεσα την κάθε μας ημέρα και το μέλλον των παιδιών μας.

Βρίσκομαι εδώ γιατί παρά τις απογοητεύσεις, παρά τον κατανοητό αλλά και βολικό τρόπο που τις χρησιμοποιούμε για να άρουμε το ποσοστό ευθύνης που μας αναλογεί, ξεχωρίζω πως μέσα στο σκοτάδι της ιστορικής διαδρομής του είδους μας υπάρχει εκείνη η επιμένουσα φωτεινή γραμμή του και της ανθρώπου που επιμένει να νοιάζεται. Τέτοιοι άνθρωποι με εμπνέουν, εντός κι εκτός κομμάτων, τέτοιος άνθρωπος θα ήθελα να γίνω. Σε τέτοιους χώρους θα ήθελα να συμβάλλω.

Αλίμονο αν δεν προσπαθήσουμε, αν παραδοθούμε στην κυνικότητα των καιρών και στην παθητικότητα των πολλών. Όταν ρώτησαν τον Μ.Λ. Κινγκ τι θεωρεί σπουδαίο στην πολιτική είπε: “O κάθε ένας από μας, όσο μικρός κι αν είναι, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός. Δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο πανεπιστημίου για να είσαι σημαντικός. Ούτε να επιβάλλεις τη γνώμη σου στους άλλους. Αυτό που χρειάζεται είναι να νοιάζεσαι αρκετά. Και να κινητοποιείσαι από αγάπη».

Ελένη Καρασαββίδου,
μέλος των Πράσινων,
πανεπιστημιακός, λογοτέχνης

Τα μέλη της Γραμματείας και του Συμβουλίου των Πράσινων με φωτογραφίες και βιογραφικά είναι εδώ.

Διαβάστε επίσης