Ημέρα περιβάλλοντος: οι Πράσινοι δεν εορτάζουν ούτε δέχονται επισκέψεις

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Στηρίζουν όμως τις κινητοποιήσεις στις 5 Ιουνίου

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γιορτάσουν την Ημέρα Περιβάλλοντος, δηλώνουν οι Πράσινοι και ζητούν από τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις διαμαρτυρίες που οργανώνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας και του πλανήτη.

Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να θυσιάζουμε το περιβάλλον στο βωμό της δήθεν ανάπτυξης. Δίπλα στο κλιματικό χάος που απειλείται, με τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, στην οικολογική κρίση βρίσκονται τελικά και οι ρίζες του κορωνοϊού. Σε όλο τον κόσμο ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η αποδάσωση και η καταστροφή των οικοσυστημάτων, φέρνουν την ανθρώπινη παρουσία πολύ κοντά στους ιούς από την άγρια ζωή, επιτρέποντας τη μετάλλαξή τους σε μορφές που μεταδίδονται στα εκτρεφόμενα ζώα και τελικά στον άνθρωπο.

Η απάντησή μας: Ανθρώπινη ζωή και ευημερία για όλους, μόνο με σεβασμό στο περιβάλλον και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Όσο θυσιάζουμε το περιβάλλον για τις σκοπιμότητες της οικονομίας, κινδυνεύουμε να τα χάσουμε και τα δυο, τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Στην Ελλάδα, με τον πρόσφατο άθλιο (αντι)περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη, που πλήττει και το περιβάλλον και τη δημοκρατία, οι αξιοσημείωτες αντιδράσεις στην ψήφιση και η ενημέρωση της κοινωνίας, διαγράφουν ήδη μικρή πρώτη νίκη. Θα πρέπει να επιμείνουμε ώστε να μείνουν στα χαρτιά οι επικίνδυνες διατάξεις του, να μην προχωρήσουν τα σχετικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις.

Τα νέα δεδομένα από την κρίση του κορωνοϊού και τις αλλαγές που φέρνει, επιβάλλουν να επανεξεταστούν και να εγκαταλειφθούν μια σειρά φαραωνικά και επικίνδυνα έργα: το Ελληνικό, το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, το μπάζωμα της Πειραϊκής για το νέο λιμάνι της COSCO, τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων.

Και βέβαια, πρέπει να σταματήσουν όλα τα σχέδια για έρευνες και νέες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επιδιώξουμε μια πολιτική ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Στην Ευρώπη, διεκδικούμε ταυτόχρονες απαντήσεις για περιβάλλον, δημόσια υγεία και κοινωνία, οικονομία. Απαιτούμε να μη γίνει καμιά υποχώρηση στις πιέσεις των λόμπυ για αποδυνάμωση και αναβολή της Πράσινης συμφωνίας για το κλίμα.

Οι Πράσινοι αγωνίζονται για περιβαλλοντική δικαιοσύνη, δίπλα στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Και στηρίζουν τις εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών, των κινημάτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων την Παρασκευή 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, σε όλη τη χώρα:

 • Αθήνα 18:00, Βουλή
 • Θεσσαλονίκη 18:00, Λευκός Πύργος, ποδηλατοπορεία
 • Πάτρα 19:00, Πλατεία Αγ. Γεωργίου
 • Ηράκλειο 19:00, Πλατεία Ελευθερίας
 • Γιάννενα 19.00, Περιφέρεια Ιωαννίνων
 • Χανιά 19:00, Πλατεία Αγοράς
 • Βόλος 19:00, Παραλία
 • Ιεράπετρα 18:30, Αρχαιολογικό Μουσείο
 • Κέρκυρα 18:30 Πλατεία Δημαρχείου και 19:30 Πεντοφάναρο
 • Πύργος 19:00, Κεντρική πλατεία
 • Σίφνος 12:00, Καμάρες

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Οι Πράσινοι βάζουν το αποτύπωμά τους στον 21ο αιώνα

Οι Έλληνες Πράσινοι στο 6ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Με κεντρικό μήνυμα «να διασφαλίσουμε ζεστά σπίτια για όλους/ες, να αποτρέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη»,