ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ (ΑΝΤΙ)ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Πρωτοβουλίες των ΠΡΑΣΙΝΩΝ προς τους Ευρωπαίους Πράσινους, αλλά και τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Συγκεντρώσεις σήμερα 6 μμ σε Σύνταγμα και Λευκό Πύργο, με μέτρα ασφαλείας.

Πάνω από 45.000 ηλεκτρονικές υπογραφές διαμαρτυρίας, συνεχίζονται οι εκστρατείες.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το επικίνδυνο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της Ν.Δ, ενόψει της συζήτησης και ψήφισής του με συνοπτικές διαδικασίες στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 5 Μαΐου ημέρες που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Ομόφωνη είναι η απόρριψή του από τον κόσμο της προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο από τις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και από τις τοπικές πρωτοβουλίες και συλλόγους πολιτών.

Χαρακτηριστικό για το πώς εκτιμά η κυβέρνηση τον «εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος» είναι ότι δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αλλά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με πολύ ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Ακόμα όμως κι εκεί πολλές κυβερνητικές, εμπορικές και κλαδικές οργανώσεις που προσκλήθηκαν εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Το νομοσχέδιο μπορεί να πέρασε “κατά πλειοψηφία” αλλά είναι ενδεικτικό ότι κανένα άλλο κόμμα της Βουλής δεν το ψήφισε στην Επιτροπή.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο απαρατήρητο από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, στη σκιά του κορωνοϊού, συναντά πλέον σοβαρές δυσκολίες:

• Πάνω από 45.000 πολίτες έχουν υπογράψει συνολικάμέχρι τώρα το κείμενο διαμαρτυρίας των WWF-Greenpeace, και το αντίστοιχο κείμενο των δεκάδων περιβαλλοντικών κινήσεων για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται.

• Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για την πανδημία, οργανώνονται σήμερα Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Χαλκίδα, στον Βόλο, στα Τρίκαλα και αλλού.

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι συμμετέχουν στις κοινές κινητοποιήσεις, στηρίζοντας τις εκστρατείες υπογραφών και καλώντας τα μέλη και τους φίλους τους για δυναμική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τηρώντας συγχρόνως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία τους.

Παράλληλα ενισχύουν την κοινή προσπάθεια και με δικές τους διακριτές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό:

• Απευθύνθηκαν με επιστολή των εκπροσώπων τους στα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα και τους Πράσινους ευρωβουλευτές, ζητώντας τους να εκφράσουν την ανησυχία τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος και να τους ζητήσουν να παγώσουν την ψήφιση και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της ελληνικής Κοινωνίας των Πολιτών.

• Δημοσιοποιούν ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες που στηρίζουν τη Ν.Δ. αλλά μοιράζονται την κοινή αγωνία για το περιβάλλον, να μεταφέρουν και αυτοί την ανησυχία τους προς την κυβέρνηση.

• Αποφάσισαν την Κυριακή 3/5 στην ενημερωτική διαδικτυακή συζήτηση, με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων, την περαιτέρω προβολή του θέματος και δρομολόγησαν κινήσεις για την επόμενη μέρα

Αυτές τις μέρες είναι κρίσιμο να ακουστούν οι φωνές υπεράσπισης του περιβάλλοντος όσο γίνεται δυνατότερα. .

Παράλληλα είναι απαραίτητο να υπάρξει και σοβαρό πολιτικό κόστος, κάτι που μόνο ένα ισχυρό αυτόνομο Πράσινο κόμμα μπορεί να πετύχει.

Οι Πράσινοι, το νέο ενωτικό αυτόνομο Πράσινο κόμμα, είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν ουσιαστικά ώστε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα, ο αγώνας για την μείωση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι εμπορεύσιμα αντικείμενα και δεν πωλούνται. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί.

Αναλυτικότερες τοποθετήσεις των Πράσινων για τις διατάξεις του νομοσχεδίου και την πολιτική του σημασία είναι αναρτημένες εδώ κι εδώ.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αποχαιρετισμός στον Βαγγέλη Κατσανεβάκη

Οι Πράσινοι αποχαιρετούν τον Βαγγέλη Κατσανεβάκη, παλιό στέλεχος του οικολογικού κινήματος, αρχιτέκτονα με πολλές ευαισθησίες και δράσεις την προστασία του περιβάλλοντος στην Κρήτη αλλά και