Προσέχουμε για να έχουμε …Δημοκρατία!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Τονίζουν οι Πράσινοι με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου

Την 21η Απριλίου 1967 επίορκοι αξιωματικοί κατάφεραν να βάλουν «στον γύψο» ολόκληρη τη χώρα, καταργώντας τη Δημοκρατία, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτές τις συνθήκες κανείς δημοκρατικός πολίτης δεν επιθυμεί να τις ξαναζήσει, τονίζουν οι Πράσινοι.

Οι Πράσινοι στέκονται απέναντι στους ψευτοτσαμπουκάδες της φασιστικής Δεξιάς, που αναπολούν τη σιωπή των νεκροταφείων την οποία επέβαλε η χούντα, γιατί κατά τη διάρκεια της επάρατης «επταετίας»:
• εξόντωσε τη δημοκρατία,
• ποδοπάτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα,
• φυλάκισε, εξόρισε, βασάνισε και σκότωσε ανθρώπους για τις ιδέες τους,
• ανέδειξε την τυφλή υποταγή και τη διαφθορά ως μέσο εξέλιξης,
• οργάνωσε το δήθεν «ενωτικό» πραξικόπημα στην Κύπρο κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης και η εθνικοφροσύνη της άνοιξε την πόρτα στην τουρκική εισβολή.

Στη θέση των στρατιωτικών πραξικοπημάτων έχουμε σήμερα διεθνώς την ανάδειξη αυταρχικών ηγετών, όπως ο Τραμπ, ο Πούτιν, ο Ερντογάν, ο Όρμπαν ή ο Κιμ Γιονγκ-ουν. Μόλις προχτές ο Μπολσονάρου της Βραζιλίας μίλησε ανοιχτά για επιβολή δικτατορίας στη χώρα. Στην πραγματικότητα αξιοποιούν τον φόβο και την ανασφάλεια για να κερδίσουν εξουσία. Και μετά προσπαθούν να πνίξουν τη δημοκρατία, ώστε να μην έχουν εμπόδια στα σχέδια τους για ένταση των ανισοτήτων, της διαφθοράς, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων, της καταστροφής των κοινωνικών δομών και του περιβάλλοντος. Ήδη πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για τα μέτρα ελέγχου και πανεπόπτευσης τα οποία επιβάλλονται στο όνομα της αντιμετώπισης της διάδοσης της πανδημίας, πως ήρθαν για να μείνουν.

Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει σήμερα μόνον από ανοιχτούς εχθρούς της, όπως η Χρυσή Αυγή, η απόφαση για τη δίκη της οποίας έχει καθυστερήσει απαράδεκτα. Κινδυνεύει κυρίως από τη μειωμένη εγρήγορση των θεσμικών φορέων να την υπερασπιστούν και να τη διευρύνουν. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε να την ενδυναμώσουμε, να την εμβαθύνουμε, να την κάνουμε πιο συμμετοχική, δίκαιη κι αποτελεσματική.

Οι πολίτες έδειξαν τον δρόμο της συμμετοχής σε μια κοινή προσπάθεια, φροντίζοντας τον ηλικιωμένο γείτονα ή στηρίζοντας τον νοσηλευτή. Θα συνεχίσουμε μαζί να δίνουμε λύσεις για τη ζωή, για τη γειτονιά και τον διπλανό μας. Τους ενεργούς, κριτικά σκεπτόμενους και συνειδητούς πολίτες φοβούνται οι χούντες, γιατί δεν μπορούν να τους ελέγξουν.

Η δημοκρατία δοκιμάζεται καθημερινά, στην πολιτική, στην κοινωνία, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στις κοινωνικές σχέσεις. Μπορεί να ριζώνει βαθιά μέσα στη συμπεριφορά, στις αξίες των πολιτών, στη λειτουργία των θεσμών, μόνον αν είναι συνειδητή επιλογή.

Και βέβαια, η δημοκρατία κινδυνεύει από τις ανισότητες, από την υπερσυγκέντρωση δύναμης και πλούτου, όταν δεν θεσπίζονται δημοκρατικοί θεσμοί ελέγχου των αγορών, των χρηματιστηρίων, των μεγάλων επιχειρήσεων, των ΜΜΕ.

Για αυτούς τους λόγους οι Πράσινοι προωθούν μια κουλτούρα μη βίας, διαφάνειας, αλληλεγγύης, διαλόγου, συνθέσεων, συνεργασιών, σεβασμού στον λόγο του αντιπάλου.

Για να θωρακιστεί πραγματικά η Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Έξοδο από την εντατική κτηνοτροφία, με μείωση 50% στην κατανάλωση κρέατος προτείνουν οι Πράσινοι

Αποτελεσματική προώθηση βιώσιμων προτύπων διατροφής συμβατών με την υγεία όλων μας, αλλαγή αγροτικού μοντέλου με ενίσχυση της εκτατικής και βιολογικής κτηνοτροφίας και έξοδο από την

one-health
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ενιαία Υγεία: άνθρωπος, ζώα και περιβάλλον

Η Ενιαία Υγεία αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων, είναι συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν. Μέσα από