Αντιπεριβαλλοντικό και αντιδημοκρατικό το πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ο κορωνοϊός δεν εξαφάνισε τη μεγάλη απειλή της κλιματικής κρίσης, επομένως το περιβάλλον δεν μπορεί να αποτελεί υποενότητα του αναπτυξιακού προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που παρουσίασε η κυβέρνηση αλλά να εμπεριέχεται και να κυριαρχεί σε όλες τις πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης.

Σήμερα, δεν μπορεί να σχεδιάζονται με κοντή μνήμη αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές με πρόσχημα την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για μας τους Πράσινους είναι αδιαπραγμάτευτο ότι οποιοσδήποτε κυβερνητικός σχεδιασμός πρέπει να γίνεται στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης. Στην πολιτική προστασία, στην ποιότητα ζωής, στα αδέσποτα ζώα, στη βιωσιμότητα, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην ψηφιακή σύγκλιση και στην κοινωνική πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι βασικό συστατικό στοιχείο και όχι υποενότητα.

Με μεγάλη ανησυχία είδαμε επίσης να απουσιάζουν η κυκλική οικονομία, η ενέργεια και οι μεταφορές από τους άξονες προτεραιότητας της μετεξέλιξης του προγράμματος Φιλόδημος! Εκτός αυτού, διατηρείται το απαράδεκτο στοιχείο των κεντρικά κατευθυνόμενων οριζόντιων δράσεων αφαιρώντας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την αρχή της αυτοτέλειας και της αρμοδιότητας επί των τοπικών υποθέσεων.

Τέλος, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την σύσταση μονοκομματικής, διορισμένης από τον Υπουργό, Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων των δήμων, χωρίς τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και ανεξάρτητων υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης. Αυτό φοβόμαστε ότι μας πάει πολλά χρόνια πίσω στους καιρούς του απόλυτου κομματικού κράτους και σε αδιαφανείς συμβάσεις με “φωτογραφικούς” διαγωνισμούς.

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Περιβάλλον, Υγεία και Οικονομία στην εποχή του κορονοϊού (εισήγηση Π. Πετροπούλου)

Περίληψη της εισήγησης της Πηνελόπη Πετροπούλου στο workshop «Περιβάλλον, Υγεία και Οικονομία στην Εποχή του Κορονοϊού» της Συνδιάσκεψης των Πράσινων 13.12.2020 1) Περιβάλλον και Δημόσια