Οι Πράσινοι για τη Συρία: Όχι στην πολιτική των εθνικών εκκαθαρίσεων και των εξορύξεων υδρογονανθράκων!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Οι «Πράσινοι -Πρωτοβουλία για ένα νέο ενωτικό Πράσινο Κόμμα» καταδικάζουν την εισβολή των τούρκικων στρατευμάτων στη Συρία, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Και καλούν σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Η ένοπλη πολιτική των εθνικών εκκαθαρίσεων με θύματα αθώους πολίτες, ακόμη και παιδιά, ενθαρρύνεται από την παθητική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, που περιορίζονται σε φραστικές συστάσεις, γνωρίζοντας ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Οι Κούρδοι της Συρίας, που ήταν «χρήσιμοι» μόνο για να προσφέρουν πάνω από δέκα χιλιάδες θύματα στον αγώνα ενάντια στους ισλαμιστές του ISIS, έχουν εγκαταλειφθεί κυνικά από τους Δυτικούς «συμμάχους» τους. Και τώρα που οι Κούρδοι αναγκάζονται να αποσυρθούν από τις περιοχές που κρατούνται 10.000 τζιχαντιστές, αυτοί ίσως θα προστεθούν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και θα αποτελέσουν νέο κίνδυνο για την περιοχή και την Ευρώπη.

Ήδη, 8 χρόνια εμφυλίων πολέμων στη Συρία έχουν εξοντώσει εκατοντάδες χιλιάδες και έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Από τη σφαγή που υφίστανται από τις 9 του μήνα οι άμαχοι Κούρδοι πολίτες και οι άλλες εθνότητες της Rojava, θα προκύψουν νέα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.
Και μάλιστα από μια περιοχή που κατάφερε να μετατραπεί σε ειρηνικό καταφύγιο για χιλιάδες πρόσφυγες από την ευρύτερη περιοχή και να αναδειχτεί σε ένα πρωτοποριακό πείραμα δημοκρατίας, ελευθερίας, οικολογίας, ανεξιθρησκίας, συνύπαρξης, ισότητας, συνεργατισμού και ομοσπονδισμού για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Ενός μοντέλου που ενοχλεί και πρέπει να καταστραφεί από τις αυταρχικές εξουσίες.

Η πολεμική αυτή κλιμάκωση αποτελεί και ένα καμπανάκι για τις ελληνικές κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να βάλουν και τη χώρα μας στο κάδρο των εξορύξεων υδρογονανθράκων και εκμεταλλεύσεων. Η περίπτωση της Κύπρου, η «οικοπεδοποίηση» του Αιγαίου και του Ιονίου, εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν άμεσα στον τουρισμό και την ελληνική οικονομία, ενέχουν και τον κίνδυνο να ανοίξει ένας επικίνδυνος κύκλος διεκδικήσεων συνεκμετάλλευσης και εξοπλιστικού ανταγωνισμού, με κερδισμένους μόνο τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

  • Βρισκόμαστε συμπαραστάτες δίπλα σε όλα τα φιλειρηνικά κινήματα και τις ψύχραιμες φωνές του τουρκικού και του κουρδικού λαού, στη μάχη ενάντια σ’ αυτούς που βάζουν τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα εδάφη της Συρίας.
  • Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει κυρώσεις και να διακόψει κάθε συναλλαγή με την Τουρκία, όσο τα στρατεύματά της βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας.
  • Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ άμεσα σε όλη την κουρδική περιοχή, σε Συρία και Ιράκ, και παρατηρητές μέσα στην Τουρκία, από τις χώρες της ΕΕ, και όχι αντικατάσταση των Αμερικανικών από τους Ρώσους, όπως γίνεται μετά τη συμφωνία του Άσαντ με τους Κούρδους.
  • Ζητάμε την αποστολή επείγουσας διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
  • Συμπαραστεκόμαστε στα θύματα του πολέμου και απορρίπτουμε το κλίμα φόβου απέναντι στους πρόσφυγες, που χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκβιασμού από το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν.
  • Ζητάμε από την ελληνική Βουλή να παγώσει τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας καθώς και τις συμβάσεις παραχώρησης μεγάλων εκτάσεων σε πετρελαϊκές εταιρίες, ως μέτρο αποκλιμάκωσης της έντασης και της στρατιωτικής παρουσίας στην Αν. Μεσόγειο.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 17:30, στα Προπύλαια.

Πράσινοι -Πρωτοβουλία για ένα νέο ενωτικό Πράσινο Κόμμα

Διαβάστε επίσης

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Mike Feinstein: Οι Πράσινοι των ΗΠΑ ζητούν ανθρακικά ουδέτερη οικονομία με περικοπή των στρατιωτικών δαπανών

Περίληψη της τοποθέτησης του Mike Feinstein, τ. Δήμαρχου της Santa Monica, στελέχους των Πράσινων των ΗΠΑ και των Παγκόσμιων Πράσινων στη διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση «Pax

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλλάζει κάτι στην Ευρώπη;

Ευάγγελος Αστυρακάκης-Ασλάνης*, Γιάννης Παρασκευόπουλος** Ο κορονοϊός, το Πράσινο Κύμα και τα νέα γερμανικά συμφέροντα Η αρχική εξαγγελία για το Ταμείο Ανάκαμψης είχε χαιρετιστεί από τους